LEIF DE LEEUW BAND – LEELAH

 

“ Het éérste volwassen album van deze jonge talentvolle muzikanten is een feit! “

De Leif de Leeuw Band is de uit Amersfoort, NL, afkomstige blues / rock band, van het jonge gitaarfenomeen Leif de Leeuw. In 2009, op zijn vijftiende, won hij voor het éérst (en in 2014 opnieuw) de prestigieuze ‘Sena Young Talent Guitar Award’ en sindsdien, timmert hij stevig aan zijn toekomst doorheen de Europese blues scene. De erkenning groeit, want in 2014 was de band de winnaar van de Dutch Blues Challenge en, een jaar later werden ze tijdens de European Blues Awards uitgeroepen tot ‘Best Band 2015’.

Leif de Leeuw studeert momenteel nog gitaar aan de popafdeling van het Codarts Conservatorium in Rotterdam. De andere bandleden zijn Britt Jansen (zang, gitaar), Eibe Gerhartl (bas) en Tim Koning (drums). Britt studeert voor haar Bachelor klassieke gitaar aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Ze won in 2013 (als meest prestigieuze student) de ‘Jacques de Leeuw Prijs’.  Multi-instrumentalist Eibe studeert bas, ook in Tilburg en Tim studeert slagwerk, ook aan de popafdeling van het Codarts conservatorium in R’dam. Als band werken ze niet vanuit één genre, het moet alle kanten uit kunnen. 

Na hun “EP Deluxe (2014) is “Leelah” het eerste studio album van de Leif de Leeuw Band. Het is een album met tien eigen nummers en een nummer van Robbert Blok (”My Color Blue”), een muzikant, waar Leif nog samen mee optrok, om in de straten te gaan zingen. Het album is geïnspireerd door het zelf gekozen levenseinde van de zeventienjarige Amerikaanse transgender Leelah (Joshua) Alcorn. Britt schreef de teksten, waarrond de band hun muziek weefde. Zo werd het eerste studio album van de Leif de Leeuw Band een feit!

”Never Giving In” de opener van het album en ”Real This Time” zijn rock nummers, over hoe je er na tegenslagen sterker uitkomt en dat opgeven niet aan de order is. Daarna volgt ”Right Back Home”, een ingetogen rustige ballade, die Leif akoestisch op slide gitaar leidt. Voor ”Just Fine” was Tony Spinner ook in de studio. De ex zanger / gitarist van Toto laat zich in de duetten fraai horen naast Britt en soloot afwisselend op gitaar met Leif. ”Wandering Man” neemt je mee door de straten op zoek naar morgen. Voor het volgende nummer moet je even de ogen sluiten en je laten gaan. ”This Room Where Candles Burn”, dat fors begint, vraagt om overgave aan de liefde van de ander, waarbij vertrouwen heel belangrijk is. Van zijn oude maat, de straat muzikant Robert Blok, is ”My Color Blue”. Het is een knap nummer met vooral mooie solo’s van zowel Leif als van Eibe Gerhartl, die het onderste uit zijn zessnarige fretloze basgitaar haalt. 

Het album wordt afgesloten met de pakkende Leelah suite (”Leelah I” - Walking Southbound / ”Leelah II” - The Cruelty Of Loneliness & ”Leelah III” - Fix Society Please). Het is het herkenbare verhaal van de jonge Amerikaanse transgender Leelah Alcorn over eenzaamheid, wanhoop en onbegrip; dat de maturiteit van Britt Jansen aantoont. Haar songwriting doet je kippenvel krijgen, zeker gezien de band, in de begeleiding en opbouw van de nummers, haar geweldig aanvoelt en omarmt. In deel I van het drieluik is Sonny Hunt de gastgitarist, wat op zich niet zo verwonderlijk is, want Leif de Leeuw speelt in The Dirty White Boys van Hunt.

Het visitekaartje van de Leif de Leeuw band kregen we al via hun “EP Deluxe” (2014) en tijdens de Europese Blues Challenge, vorig jaar in Brussel. Nu is er de bevestiging met hun debuut “Leelah”. Muzikaal is het album een amalgaam van meerdere stijlen blues, symfonische rock, funk en soul, dat de nieuwsgierigheid prikkelt en vele muziekliefhebbers aanspreekt. Er is door deze jonge band opnieuw een belangrijke stap gezet, die ongetwijfeld vele deuren zal doen open gaan. Ontdek zelf ook de Leif de Leeuw band en hun album “Leelah”.

De CD presentatie zal plaats vinden op zondag 22/01/16 in Zoetemeer (Cultuurpodium Boerderij).

Eric Schuurmans

 

 

& more: info on website:
http://leifdeleeuw.com/shows/

Album track list: 1”Never Giving In” - 2”Real This Time” - 3”Right Back Home” - 4”Just Fine” ft. Tony Spinner - 5”Wandering Man” - 6”This Room Where Candles Burn” - 7”My Color Blue” [Robbert Blok] - 8”Trailer Driver” - 9”Leelah I” Walking Southbound, ft. Sonny Hunt - 10”Leelah II” The Cruelty Of Loneliness - 11”Leelah III” Fix Society Please – Words & Music by Leif de Leeuw Band, unless otherwise [noted: 7] – Produced by Robin Freeman

Album Line-up:
Leif de Leeuw: guitar
Britt Jansen: vocals, guitar
Eibe Gerhartl: bass, keys, vocals
Tim Koning: drums, percussion
Guests: Tony Spinner: vocals, guitar (4) & Sonny Hunt: guitar (9)

Discography ‘Leif de Leeuw Band’:
2016 - Leilah
2014 - EP Deluxe

 

 

Artiest info
Website  
 

Info: Hans Broere Promotion

video