BLACK CAT BONE – GROWL

 

 “Fused with a rock n roll attitude these boys come to Boogie!

Black Cat Bone is niet alleen een geluk voodoo (iedere kat zou één magisch voodoo beentje hebben…), een vaak gebruikte blues term en van daar ook de naam van een song (Albert Collins, Robert Cray…), maar ook de naam van meer dan één (blues) band. De Black Cat Bone band die we hier viseren is afkomstig uit het Schotse Edinburgh. Vier jonge muzikanten richtten in 2012 de band op. Dit zijn de frontman Ross Craig (zang, harmonica), Luis Del Castillo (gitaar), Jonny Voodoo (bas) en Ritchie Bodsworth (drums).

Na een Live EP en een promo single hebben ze eind 2015 hun debuut album “Growl” uitgebracht. Het is een (vrij kort) album met 8 Black Cat Bone nummers en drie covers, waarvan Son House’s “John the Relevator” de meest boeiendste is. Deze Schotten vinden hun inspiratie in de Delta van de Mississippi tot voorbij de heuvels van de Appalachen.

Wat we van BCB moeten we verwachten, hoor je meteen al na de intro in de opener en titelsong ”Growl”. Het is Ross Craig die rauw zingt en de harmonica grooves rond blaast, maar bijna in ieder nummer worden er harmonieën door de overige bandleden gezongen. Hierna gaat het tempo wat de hoogte in en volgen er twee goed klinkende hedendaagse blues rockers ”Move On” en ”Remiss”. Ene Euguene Ripper, een Canadese folk zanger die klinkt als een punker, schreef ”Punks & Pushers” voor zijn album “Punks & Pushers And Notes From The Fast Folk Underground”. Het is een Delta geïnspireerd blues nummer, dat drijft op een aanstekelige beat. Van Mississippi Fred McDowell volgt hierna het gekende ”Peace Of Mind”, een delta blues nummer dat eerder als promo single uitgebracht werd en dat hier gestript en uitstekend gebracht wordt. ”Prace Of Mind” en ”Lost” zijn de volgende blues rockers. Son House’s ”John The Revelator” (ik zei het al) is de meest opvallende cover. Met enkel vocale harmonieën, een akoestische gitaar en verstoken piano doen ze deze song, waardoor de magie als mist iedereen overstijgt. Noem het kortweg “unplugde finesse”! In ”Megg” strooit Craig nog eens breed met zijn harmonica grooves en zijn de slides van Castillo’s gitaar het antwoord. De afsluiter ”Illicit Thrill” is de langste track van het album. Ik las dat de titel van de song geïnspireerd is door een lokaal festival met dezelfde naam, waar BCB ook al eens optrad. ‘Illicit Thrill Festival’ is de verzamelnaam voor burlesque shows, entertainment en striptease. Dat het nummer hier ook de vreemde eend in de bijt is, had ik niet hoeven schrijven. Het is een gevarieerd delta-achtig nummer met een drijvende beat, een krachtige gitaar en wat harmonica.

Wat Black Cat Bone op hun debuut album “Growl” doet is allesbehalve “blue”, in de zin van “ik zie het niet echt meer zitten”. Ze proberen de luisteraar op de eerste plaats te vermaken met wat in hen opkomt, waarbij bewegen en enthousiast met de voeten stompen mag. Ontdek deze enthousiaste Schotten!


“ Black Cat Bones is a band with a blues mission: Stay a while and listen. We would like to talk a word with you… “

Eric Schuurmans

 

Album track list: 1”Growl” - 2”Move On” - 3”Remiss” - 4”Punks & Pushers” [Euguene Ripper] - 5”Peace Of Mind” [Mississippi Fred McDowell] - 6”Prace Of Mind” - 7”Lost” - 8”John The Revelator” [Son House] - 9”Megg” - 10”Illicit Thrill” – Words & Music by Black Cat Bone, unless otherwise [noted: 4,5,8]

Album Line-up:
Ross Craig: vocals, harmonica
Luis Del Castillo: guitar
Jonny Voodoo: bass
Ritchie Bodsworth: drums

Discography ‘Black Cat Bone’:
2015 - Growl - debut
2013 - Live EP

Artiest info
Website  
 

itunes

video