MICHA SCHELLHAAS – DOUBLE TAKE

Micha Schellhaas is een componist / gitarist uit L.A. Micha speelt al gitaar vanaf zijn negende. Hij werd geboren in Duitsland, studeerde jazz in het Duitse ARTEZ conservatorium en had een eigen Trininx studio in Nederland. In 2008 trekt hij voor het eerst voor enkele maanden naar de States naar de roots van de blues en de R&R. Hij verblijft er in Austin, TX en treedt er op tijdens het ‘SXSW festival’ met de Rebel Street Show. Vanaf 2013 woont hij in California, waar hij in Venice Beach een eigen gespecialiseerde Micha Music Studio heeft. Recent werkte hij nog samen met de Californische gitaar bouwer ‘Ian Anderson Guitars & Electric Alchemist Pickups’.

Carl William Verheyen is een Amerikaans gitarist, die de meesten kennen van zijn periode bij de Engelse rock band “Supertramp” (van Rick Davies & Roger Hodgson). Momenteel is Verheyen adjunct instructeur jazz aan de Thornton School of Music van de University of Southern California. Verheyen schreef instructie boeken, waaronder “Improvising Without Scales” en “Studio City”, een verzameling van artikels voor het magazine ‘Guitar for the Practicing Musician’ (1996–1999). In 1996 won Carl de ‘LA Music Awards category of Best Guitarist’.

In 2013 brengt Micha Schellhaas zijn eerste EP “Wings of Fire” uit, die hij opneemt in de ‘Sunset Studios’ in Hollywood. Producer / gitarist van “Wings of Fire” is Carl Verheyen. Einde 2015 brengt Micha Schillhaas zijn éérste studio album “Double Take” uit, waarin hij zijn relatie met de States weergeeft. Voor de negen nieuwe tracks die hij opneemt, werkt hij opnieuw samen met Carl Verheyen en de legendarische drummer Chad Wackerman (Frank Zappa, Allan Holdsworth). De overige muzikanten zijn bassist Dave Marotta (BB King, Phil Collins) en toetsenman Jim Cox (Mark Knopfler, Robben Ford). In de Texas boogie shuffle ”Ford-F150” en ”Your Turn” (die hij componeerde in Austin) hoor je de Stevie Ray sound, waarbij Carl Verheyen enkele scherpe solo’s neerzet. De rock en jazz fusion van L.A. waar Micha nu woont, is dan weer te horen in de opener ”Velocity” en ”5&6”. In de nummers ”Travel Song” en ”Texaleans” hoor je Southern rock invloeden. Ze reflecteren de eerste reis die Micha in Amerika deed en waar hij gedurende drie maanden in NYC, New Orléans, Austin, L.A. en San Francisco verbleef. De titel track ”Double Take” is bluesy en ”False Fork is dan weer erg funky en heel sfeervol. De afsluitende ode aan B.B. ”Slow Blues For B.B.” is een rustig blues nummer, om ontspannen de nacht mee in te gaan. Let hier op het orgel van Jim Cox dat in het nummer wat nadrukkelijker de grooves beheerst.

Gitarist Micha Schellhaas is duidelijk geïnspireerd door jazz, blues en rock, waarvoor hij naar Amerika trok, om er de roots van deze muziek te proeven.  Dat hij een uitstekend en uniek gitarist en componist is, bewijst hij met “Double Take” heel sterk.

Eric Schuurmans

 

 

Album track list: 1”Velocity” - 2”Ford-F150” - 3”Double Take” - 4”Your Turn” - 5”False Fork” - 6”5&6” - 7”Travel Song” - 8”Texaleans” - 9”Slow Blues For B.B.”  – Music by Micha Schellhaas – Produced by Carl Verheyen

Album Line-up:
Micha Schellhaas: guitars
Dave Marotta: bass
Chad Wackerman: drums
Jim Cox: piano, Hammond B3, Fender Rhodes
Guest: Carl Verheyen: solos (4,8), guitar & mandolin (7,8)

Discography Micha Schellhaas:
2015 - Double Take
2013 - Wings Of Fire - EP 

Artiest info
Website  
 

video