GREGOR HILDEN – IN PHASE

Gregor Hilden is afkomstig uit Münster. Vanaf zijn twaalfde volgt Gregor Hilden al gitaarlessen en op zijn achttiende staat hij op een podium in een rock musical. Als gitarist is hij in zijn stijl (elegant, flexibel, afgemeten) beïnvloed door Peter Green en Larry Carlton. Na diverse bands en projecten debuteert deze Duitse songwriter / blues gitarist in 1994 met “Guitar Deluxe”. In 1996 tourt Hilden met Big Jay McNeely en in 1998 met zijn eigen Gregor Hilden Band. Met de band doet hij de back-up van Snowy White, Red Holloway en Volker Strifler, om er enkelen te noemen. In 2004 brengt Hilden ondertussen al zijn zevende studio album “Blue Hour” uit.

In 2014 verschijnt Gregor Hilden’s “In Phase”, zijn tiende album, een instrumentaal blues album. Tien nieuwe nummers en enkele bewerkingen werden in de ‘Fox Music Studio’ in Telgte opgenomen, met Martin Engelien (bas), Dieter Steinmann (drums), Thomas Hufschmidt (piano) en Horst Bergmeyer (orgel). Beide toetsenisten werken al veel langer met Hilden samen en hun verschil in stijl, maakt alles nog meer uitdagender. In de studio gebruikte Hilden zeven verschillende elektrische gitaren: 3 Gibsons, 3 Fenders en 1 Gretsch en 1 akoestische Gibson.

De opener, Ralph MacDonald’s ”Mr. Magic” bevestigt Hilden’s manier van werken met covers, door ook hier in dit klassiek en heel sfeervol Latino nummer, met een origineel en vernieuwend arrangement te komen. De titel song ”In Phase” is een jazzy omzwerving om daarna, in ”On Flow” onder zachte dwang en met een strakke beat te worden meegenomen. “In Phase” mixt Gregor Hilden verschillende stijlen die (zoals in ”Rock-Zabern” en ”Greg’s Funk”)funky, of (zoals in ”Desert Song” en Kenny Burrell’s ”Chitlins Con Carne”)jazzy en soulvol, dan weer (zoals in ”Naylor’s Blues” en ”*’63””)heel bluesy kunnen zijn. Blijft nog over (om het evenwicht te behouden) het rockende ”Fleetwood Mac”, een wat minder gekend nummervan Peter Green en de afsluiter ”Farewell Blues”.

Het album ”In Phase” van Gregor Hilden is een inspirerende muzikale “melting pot” van stijlen, die er elk op zich sterk staan. Hilden is een knap en heel technische gitarist, die een sfeer kan oproepen en je erin onderdompelen. Dat alle nummers instrumentale nummers zijn, maakt de muzikale pot extra pikant en vooral interessant. Gregor Hilden heeft opnieuw veel indruk nagelaten en ik denk, dat hij dat ook zal doen, als je de eerste keer naar zijn muziek luistert. 

Eric Schuurmans

 

 

 

Album track list: 1”Mr. Magic” [Ralph MacDonald] - 2”In Phase” - 3”On Flow” - 4”Rock-Zabern” - 5”Desert Song” - 6”Springtime” - 7”Blues For The Outer Side” - 8”Chitlins Con Carne” [Kenny Burrell] - 9”Naylor’s Blues” - 10”Greg’s Funk” - 11”*’63”” - 12”Fleetwood Mac” [Peter Green] - 13”Farewell Blues” – Words & Music by Gregor Hilden, unless otherwise [noted: 1,8,12] – Produced by Gregor Hilden

Album Line-up:
Gregor Hilden: electric & acoustic guitars
Thomas Hufschmidt: keys
Horst Bergmeyer: B3 organ
Martin Engelien: bass
Dieter Steinmann: drums, percussion

Discography Gregor Hilden:
2015 - In Phase
2010 - Soulful Stew, with Harriet Lewis & the Gregor Hilden Band
2009 - The Vineyard sessions, with Gregor Hilden, Richie Arndt, Timo Gross
2008 - Blue In Red
2006 - Golden Voice Blues
2004 - Blue Hour, by Gregor Hilden Band (feat. Johnny Rogers & Stevie Woods“)
2002 - Sweet Rain (instr. Compilation)
2001 - Soul Serenade, by Gregor Hilden Band & Johnny Rogers
2000 - I’ll Play The Blues For You
1998 - Westcoast Blues
1996 - Compared To What (Hans D. Riesop, vocals)
1994 - Guitar Deluxe (remastered)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Acoustic Music Records / Rough Trade

video