KIRK FLETCHER – BURNING BLUES, LIVE AT THE BAKED POTATO LOS ANGELES

Kirk Fletcher (°1975) speelt al vanaf zijn achtste gitaar. Zijn broer Walter trad op in de kerk van zijn vader. Op zijn twaalfde woont hij het ‘Long Beach Blues Festival’ bij, waar hij Albert Collins, Bobby Blue Bland en de Staple Singers ziet optreden. Dan weet hij, dat dat de muziek is die hij ook wil spelen. Als hij op de middelbare school zit ontdekt hij in LA een kleine muziekzaak ‘Music Works’, waar hij de eigenaar Jim Foote en later Robben Ford’s gitaartechnicus Jeff Rivera ontmoet. Hij wordt de assistent van Rivera. In die periode speelt Fletcher samen met R&B artiest Christopher Williams en treedt hij wekelijks op in het House of Blues.

Midden jaren ’90 ontmoet Fletcher Al Blake, de frontman van de Hollywood Fats Band, die zijn mentor wordt. Hij geraakt zo in contact met Junior Watson en Lynwood Slim. In 1999 brengt Fletcher op het JSP Label zijn debuut “I’m Here & I’m Gone” uit. In de periode hierna komt hij in contact met Kim Wilson (& the Fabulous Thunderbirds), met wie hij een periode gaat samen werken. In 2003 neemt Fletcher zijn tweede album “Shades of Blue” op. Wanneer Charlie Musselwhite een gitarist nodig heeft, contacteert hij Fletcher. Fletcher speelt drie jaren in de band van Musselwhite. Een jaar later contacteert Kim Wilson hem en is Fletcher te horen op het album “Painted On” (2005) van The Fabulous Thunderbirds.

Vanaf 2007 gaat Fletcher solo. Hij ontmoet gitarist en producer Michael Landau. Samen met Landau treedt hij voor het eerst op in de ‘Baked Potato’ club in L.A.. In 2015 tourt Fletcher samen met Joe Bonamassa tijdens Bonamassa’s ‘Three Kings Tour’.

“Live at the Baked Potato” werd in December 2013 in LA opgenomen tijdens twee optredens. De line-ups van de bands waren die avonden verschillend. De bezetting was één avond een trio en één avond een kwartet. Drummer Lemar Carter was naast Fletcher op beide avonden aanwezig. In het trio zat ook bassist Travis Carlton en in het kwartet was de vierde man, de nu al bijna legendarische toetsenman Jeff Babko. Het album dat in 2014 al in de States als “Burning Blues” uitgebracht werd, is nu voor de tour die Fletcher dit jaar in Europa maakt, opnieuw uitgebracht onder het motto “promo is nodig” en met toevoeging aan de titel “Live At The Baked Potato”. Op het album staan elf nummers, waarvan we er al enkele kennen van zijn laatste studio album “My turn” (2010).

 “You’re ready? Alright!” vraagt Kirk Fletcher aan het publiek, waarna hij de show opent met het funky ”Funnybone”. Deze instrumental is de kans om met alle leden van de band kort even kennis te maken. Het is een nummer met het groovende orgel van Jeff Babko, wat betekent dat het een opname met de vierkoppige bezetting is, inclusief Calvin Turner (bas) en Lemar Carter (drums). ”Rock With Me” is een bluesy rock shuffle met Travis Carlton als bassist en ”El Medio Stomp” een volgende instrumental, met een uitstekende Turner, die op bas knap mee het tempo bepaalt. ”Lenny” is Fletcher’s eerbetoon aan Steve Ray Vaughn. Op Vaughan’s debuut “Texas Flood” (1983) staat deze instrumental als afsluiter. De lange gitaarsilo van Fletcher die we hier horen, spreekt boekdelen. Bobby Womack’s ”I’m In Love” werd door Fletcher in een nieuw kleedje gestopt. Fletcher’s gitaarintro is top en zijn zang indrukwekkend. Het nummer is een dikke knipoog naar een andere held van hem, Michael Landau. Met de bluesy shuffle ”Blues For Kleopatra” gaat daarna het tempo omhoog en is het vooral Fletcher, die speelt met het wah-wah pedaal. Ook het gekende ”Congo Square” laat veel ruimte aan alle artiesten. Babko soloot eerst op piano, daarna op orgel, terwijl Turner hem op bas keurig volgt en waarna Fletcher zelf alles afwerkt. ”Found Love” van Jimmy Reed is een rustig ontspannen intermezzo en ”Blues For Robben & Larry” dat hierna volgt, een duidelijke dankbetuiging aan zijn mentors Robben Ford en Larry Carlton. In deze ingetogen en uitgesmeerde instrumental schittert Fletcher nog eens voluit. ”Ain’t No Way”, een blues shuffle sluit de rij af. Deze live versie van dit nummer overtreft hier alles en bewijst Fletcher’s gitaarmeesterschap volledig.

Wat Kirk Fletcher op zijn (eerste officieel) live album “Burning Blues” laat horen, is vooral zijn meesterschap als blues gitarist. Al de kennis die hij van zijn mentors opstak, zijn voor hem middelen geworden om zijn trouwe blues fans te kunnen plezieren. Kirk Fletcher komt dit jaar naar Europa, naar Zwitserland, Spanje, Duitsland en Engeland. Of wij ook bij de gelukkigen gaan zijn, is voorlopig nog afwachten. Wij kijken uit naar klasse blues muzikanten als hem. Raadpleeg tijdig de websites!      

Eric Schuurmans

 

 

Album track list: 1”Funnybone” - 2”Rock With Me” - 3”El Medio Stomp” - 4”Lenny” - 5”I’m In Love” - 6”Blues For Kleopatra” - 7”Congo Square” - 8”Natural Anthem” - 9”Found Love” - 10”Blues For Robben & Larry” - 11”Ain’t No Way”

Album Line-up:
Kirk Fletcher: vocals, guitar
Jeff Babko: organ, Rhodes (1,5,7,11)
Calvin Turner: bass (1,3,5,7,11)
Travis Carlton: bass (
Lemar Carter: drums (1,2,4-1)

Discography Kirk Fletcher:
2016 - Burning Blues, Live At The Baked Tomato Los Angeles (December 2013, live over two nights)
2010 - My Turn
2009 - 10th Anniversary Reissue
2004 - Shades Of Blue
1999 - I’m Here & I’m Gone

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: m2 music / In-Akustik

video