GREGG ALLMAN LIVE – BACK TO MACON, GA, JANUARY 14, 2014 (2CD)

 

 ‘The Grand Opera House’: A Performing Arts Center of Mercer University, Macon, Georgia

In de Amerikaanse zuidelijke staten heb je twee grote muzikale dynastieën: de Allman en de Neville familie. Ze vormden in 2011 de basis van de ‘Royal Southern Brotherhood’. New Orléans funk man Cyril Neville (zang, percussie), Southern rocker Devon Allman (gitaar), blues gitarist Mike Zito, soul en funk man Charlie Wooton (bas) en Yonrico Scott (drums) vormden deze super band. Cyril Neville is één van de vijf ‘Neville Brothers’, een band die in 1977 in New Orléans opgericht werd. ‘The Allman Brothers Band’ was een invloedrijke Amerikaanse Southern rock en blues band uit Macon, GA, in eerste instantie rond de broers Duane en Gregg Allman. Gitarist Devon Allman is de zoon van Gregg Allman.

Het is nu net deze Gregg Allman, waar het in deze recensie om draait. Gregory LeNoir "Gregg" Allman (°1947) werd geboren en groeit op in Nashville, TN, voor hij en zijn familie naar Daytona Beach, Florida, verhuizen. Gregg en zijn broer Duane zijn als tieners geïnteresseerd in muziek. Midden jaren ’60 treden ze op als ‘The Allman Joys’. In 1967 verhuizen ze naar Los Angeles en veranderen ze de naam in ‘Hour Glass’. Onder deze naam brengen ze bij Liberty Records twee albums uit (“The Hour Glass” - 1967 / “Power Of Love” - 1968). In 1969 richten Gregg en Duane in Macon, Georgia, The Allman Brothers Band op. De originele line-up bestond uit: Duane Allman (gitaar), Gregg Allman (zang, orgel), Dickey Betts (gitaar), Berry Oakley (bas), Butch Trucks (drums) en Jai Johanny "Jaimoe" Johanson (drums).

Het live album “At Fillmore East” (1971) betekende de doorbraak van The Allman Brothers Band, maar kort na de release, verongelukte frontman Duane in een motorongeval. Chuck Leavell wordt daarna de pianist van de band. Een jaar later verongelukt ook de bassist van de band Berry Oakley in een motor ongeval, kort bij de plaats waar Duane verongelukte. Hij wordt vervangen door Lamar Williams.  Met het album “Brothers And Sisters” (1973) piekte de band het meest. Na deze release besluit Gregg verder solo te gaan en brengt hij in 1974 zijn solo debuut “Laid Back” uit. Gregg huwt met pop ster Cher en komt in de belangstelling door overmatig alcohol- en drugsgebruik. The Allman Brothers Band valt verder uit elkaar in 1976. In 1978 kwam de band (behalve Chuck Leavell en Lamar Williams) weer bij elkaar om “Enlightened Rogues” (1979) op te nemen. In 1989 was er een derde reünie van The Allman Brothers Band. De band stopt er definitief mee in 2014. Gregg bracht nog enkele solo albums uit. Zijn laatste album “Low Country Blues” verscheen in 2011. Van 2001 tot 2008 is Gregg gehuwd geweest met Stacey Fountain. Gregg heeft vijf kinderen: Elijah Blue Allman, Devon Allman, Layla Brooklyn Allman, Delilah Island Allman, Michael Sean Allman

Duane heeft meerdere awards gewonnen, waaronder enkele Grammy’s. Hij is geïntroduceerd in de ‘Rock & Roll Hall of Fame en de ‘Georgia Music Hall of Fame’.

Tussen de stad Macon in de staat Georgia en Gregg Allman is er al decennia lang een bijzondere band. Macon was op de eerste plaats jaren lang de “hometown” van The Allman Brothers Band. Gregg verbleef er en schreef er vele van zijn songs. In januari 2014 trad Gregg er met zijn solo band op in ‘The Grand Opera House’. Het theater dateert van 1884 en telt duizend zitplaatsen. Hier nam hij het album “Gregg Allman Live - Back To Macon, GA” op. De achtkoppige band bestond naast Gregg (Hammond orgel) uit Scott Sharrard (gitaar), bassist Ron Johnson, Ben Stivers (keys), drummer Steve Potts, Allman Brother veteraan Marc Quiňones (percussie), saxofonisten Jay Collins & Art Edmaiston en trompettist Dennis Marion. Special Guest die avond was zijn zoon Devon Allman (gitaar). Op het album (2CD) staan klassiekers van The Allman Brothers Band ("Statesboro's Blues" en "Whipping Post"), nummers uit zijn solo albums en covers van o.a. Ray Charles (“Brightest Smile in Town”) en Muddy Waters (“Can't Be Satisfied”).

Die avond op 14 januari opent Gregg met Blind Willie McTell’s ”Stratesboro Blues”. In dit nummer uit 1928 verwijst McTell naar Statesboro in Georgia. Gregg brengt dit nummer met drie blazers, die voor een extra drive zorgen. Hierna opent Scott Sharrard op gitaar ”I’m No Angel”, de relativerende “blik in de spiegel” van Gregg en de titel track uit zijn comeback album uit 1986. De sfeer verandert volledig als Gregg vervolgt met ”Queen Of Hearts”. Met dit nummer gaat hij terug naar 1973, naar zijn solo debuut “Laid Back” en een moeilijke periode in zijn leven, waarin niet alles even gemakkelijk en vanzelfsprekend was. De knappe sax solo verwoordt zijn gevoelens uitstekend. Met Muddy Waters’ ”I Can’t Be Satisfied” gaat het tempo terug de hoogte in. Gregg coverde dit nummer al op zijn laatste album “Low Country Blues” (2011). Opnieuw schittert Sharrard hier. Zijn knappe vuile slides worden aardig aangevuld met de percussie van Marc Quiňones en een piano solo van Ben Stivers. Knap! Jackson Browne, een goede vriend van Gregg, schreef ”These Days”, een ballade over verlies en spijt. Het is een nummer, dat Gregg ook al opnam op zijn debuut album. Het eerste nummer dat Gregg schreef na de dood van zijn broer Duane was ”Ain’t Wastin’ No More”. Het nummer krijgt hier extra accenten door de solo’s van Art Edmaiston (op sax) en Scott Sharrard (op gitaar). Van zijn grote voorbeeld Ray Charles koos Gregg de ballade ”Brightest Smile In Town”. Ook dit nummer komt uit een van zijn solo albums “Playin' Up A Storm” (1977). Ditmaal zijn het Jay Collins (op sax) en Stivers, die hem hierbij ondersteunen. Voor de jazzy instrumental ”Hot ‘Lanta” haalt Gregg alles uit zijn B3 klavier en gaat hij delven in het repertoire van de ABB. Fans weten dat dit uit het live album “At Fillmore East” (1971) komt. Een pluim op de hoed hier van de ritme sectie (Steve Potts: drums, Marc Quiňones: percussie & Ron Johnson: bas)! CD1 sluit Gregg hierna af met een ander voorbeeld en soul man Wilson Picket, ”I’ve Found A Love”.

(Voor het vervolg hebben we CD2 gestart en gaan we terug naar de ABB) Gregg schreef voor het “Idlewild South” (1970) album ”Don’t Keep Me Wonderin’”, een nummer dat hier door de inbreng van het “Jay Collins (sax) / Art Edmaiston (sax) / Dennis Marion (trompet)-trio” een extra R&B dimensie krijgt. Van zijn Allman Brothers’ maat Warren Haynes is het nummer ”Before The Bullets Fly”. Het is de titel song van zijn (wat onder gewaarde) solo album uit 1988. Voor ”Melissa” heeft Gregg zijn akoestische gitaar omgehangen en verrast hij het publiek met warm getokkel. Dit nummer moet hij zeker aan zijn broer Duane hebben opgedragen. Het was de favoriete ABB song van zijn broer. Het nummer kan je ook horen op “Eat A Peach” (1972) van de ABB. Het nummer waar Gregg het meest fier op is is ”Midnight Rider”. Wat hij hier brengt is een interessant amalgaam van het origineel (dat je vindt op “Idlewild South”) en van Gregg’s solo versie (dat je vindt op “Laid Back”). Het resultaat is swampy, bezwerend en Gregg op zijn best! Van Scott Sharrard is de country rocker ”Love Like Kerosene”. Steve Pott’s gedreven ritme en Ron Johnson’s stompende baslijn houden de druk hier hoog. De show gaat naar het einde toe met ”Whipping Post”, waarvoor Gregg zijn Stratocastor omgehangen heeft. Van het ABB nummer heeft Gregg een funky en erg groovende versie gemaakt.

De afsluiter (in feite de “encore” van de avond) is ”One Way Out” van Sonny Boy Williamson & Elmore James. Hiervoor is ook zoon Devon Allman het podium opgekomen. Het tempo gaat nog een maal sterk de hoogte in, terwijl iedereen nog eens het beste van zich laat horen. Steve Potts wordt met een lange solo extra in de schijnwerpers gezet, waarna de andere solo’s elkaar verder opvolgen en het doek valt…

Thank you so much, it sure was fun. We’ll have to do this again sometime… “ (Gregg Allman)

Dit waren de afsluitende woorden van Gregg Allman op zijn live album “Gregg Allman Live - Back To Macon, GA - 2014”. Opnieuw een stukje muziekgeschiedenis van een uniek artiest, die ooit deel uitmaakte van één van de meest legendarisch Southern rock bands, die we ooit gekend hebben.

Eric Schuurmans

 

 

Album track list CD1: 1”Stratesboro Blues” [Blind Willie McTell] - 2”I’m No Angel” [Tony Colton-Phil Palmer] - 3”Queen Of Hearts” [Gregg Allman] - 4”I Can’t Be Satisfied” [McKinley Morganfield] - 5”These Days” [Jackson Browne] - 6”Ain’t Wastin’ No More” [Gregg Allman] - 7”Brightest Smile In Town” [Barry De Vorzon-Bob Sherman-Ray Charles] - 8”Hot ‘Lanta” [Dickie Betts- Gregg Allman- Duane Allman-Claude Hudson Trucks-Jaimoe-Raymond Berry Oakley III] - 9”I’ve Found A Love” [Wilson Picket-Willie Schofield-Robert West]– Words & Music by [noted]

Album track list CD2: 1”Don’t Keep Me Wonderin’” [Gregg Allman] - 2”Before The Bullets Fly” [Warren Haynes-Henry Jack-Williams-John Jaworowicz] - 3”Melissa” [Gregg Allman-Stephen Charles Alaimo] - 4”Midnight Rider” [Gregg Allman-Robert Kim Payne] - 5”Love Like Kerosene” [Scott Sharrard] - 6”Whipping Post” [Gregg Allman] - 7”One Way Out” [Sonny Boy Williamson-Elmore James-Marshall Sehorn]– Words & Music by [noted] – Produced by Gregg Allman & Michael Lehman

Album Line-up ‘The Gregg Allman Band’:
Gregg Allman: lead vocals, Hammond B3, guitars
Scott Sharrard: guitars, vocals (co-musical director)
Ben Stivers: keys
Steve Potts: drums
Marc Quiňones: percussion, vocals
Ron Johnson: bass
Jay Collins: sax / horn arrangements (co-musical director)
Art Edmaiston: sax
Dennis Marion: trumpet
Special Guest: Devon Allman: guitar (2-7)

Discography Gregg Allman:
2015 - Gregg Allman Live (at the Grand Opera House): Back To Macon, January 14, 2014
2011 - Low Country Blues
1997 - Searching For Simplicity
1988 - Just Before The Bullets Fly
1986 - I'm No Angel
1977 - Playin' Up A Storm
1974 - The Gregg Allman Tour - live album
1973 - Laid Back
Discography ‘The Allman Brothers Band’:
2004 - One Way Out (live)
2003 - Hittin' The Note
2000 - Peakin' At The Beacon (live)
1995 - An Evening With The Allman Brothers Band: 2nd Set (live)
1994 - Where It All Begins
1993 - The Fillmore Concerts
1992 - An Evening With The Allman Brothers Band: First Set (live)
1991 - Live At Ludlow Garage: 1970
1991 - Shades Of Two Worlds
1990 - Seven Turns
1981 - Brothers Of The Road
1980 - Reach for The Sky
1979 - Enlightened Rogues
1976 - Wipe The Windows, Check The Oil, Dollar Gas (live)
1975 - Win, Lose Or Draw
1973 - Brothers And Sisters
1972 - Eat A Peach
1971 - At Fillmore East (live)
1970 - Idlewild South
1969 - The Allman Brothers Band

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Rounder

video

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

µ