JOE FOURNIER & THE BAD ASS FAJITAS – JOE FOURNIER & THE BAD ASS FAJITAS

 

De Canadese singer-songwriter / gitarist Joe Fournier groeide op in Noord Canada waar zijn ouders een hotel hadden. Hij kende en hij zong de liedjes die hij in de bar hoorde. Op zijn twaalfde viel hij in voor een ingehuurde artiest, die ’s morgens nog te dronken was om te kunnen optreden. Het bracht hem wat zakgeld en enkele frisdrankjes op en Joe was snel verkocht. Al vlug trad hij lokaal ieder weekend op. Ondertussen is hij al decennia onderweg en speelt hij wat er gevraagd wordt. Punk, pop, rockabilly, polka, blues, new country, old country, op gitaar, op bas of op drums… “whatever”! 

Joe nam zijn éérste album “Raw Sugar Shed” op in 2001. Hij was toen (al) eenenveertig. Dit deed hij samen met zijn vriendin in Nova Scotia, in de zelf ingerichte ‘Eight Track Shack’. Hij geraakte aan een platencontract bij een Zweeds label en bracht nog vier albums uit (“Whiskey Stars” - 2003, “Three Chord MacGyver” - 2005, “Dirt Road Joyride” - 2008 en “Truth & Twang” - 2009).

Joe Fournier werkt al jaren samen met de Zweedse tweeling Anders (bas) & Eric (drums) Olausson en de gitarist / songwriter Olle Schelander. Solo stond Fournier al vaker in de studio, maar samen met hen, lukte dat nog niet. Vorig jaar was het zo ver. In Gotenberg in de ‘Utby Bunker’ namen ze gedurende tien dagen “live” (zonder trucjes of bullsh*t) vijftien nieuwe nummers op. Enkele Zweedse collega’s hielpen om de klus te klaren (Per-Johan Alton: piano, Stefan Sandberg: tenor sax & Thorbjørn Stenson: bariton sax) en in Spanje werd Benna Sørman opgetrommeld, om de percussie te komen helpen doen. Tenslotte werd in Canada nog wat extra zang (gospel) van Delta Sugar (Samantha Martin, Stacie Tabb & Sherie Marshall) opgenomen en toegevoegd. Het resultaat “Joe Fournier & the Bad Ass Fajitas” is ondertussen uitgebracht en voor iedereen beschikbaar. Ik vroeg het me af (en ben het gaan opzoeken) wat de betekenis is van Fajita? Fajita is een gerecht uit de Tex-Mex en Mexicaanse keuken. De belangrijkste ingrediënten zijn rundvlees en/of kippenvlees, uien en Jalapeño's. Populaire bijgerechten zijn guacamole, salsa en kaas.

En wat te zeggen over het album zelf? Ik vermeldde het al Joe Fournier is niet vast te pinnen op één genre. Fournier zelf is een melting pot van stijlen. Het album opent met ”Movin’ On Again”. Deze folk song zou iedereen al vanaf de eerste woorden, vlug kunnen meezingen. ”Sugar Bear, Dirty Dog” en ”Black Coffee Blues” (de volgende eigen composities) zijn blues rockers met bijhorende gitaarsolo’s en ”Drive”,een Americana. De song met de naam van de band in de titel ”Bad Ass Fajitas Ride Again” is een erg korte instrumental, die door het viertal geschreven is. Het nummer is een rootsy rocker met een leuke shuffle. De gestripte rocker ”The Holy Moly” doet me dan weer direct aan de “Wooly Bully” song van Sam The Sam & The Pharaohs denken. Hierna volgt er opnieuw een Americana met ”Call Me Joe”, een slepende garage rocker van producer, songwriter en Chief Records eigenaar Mel London ”The 12 Year Old Boy” en stompende rauwe blues rock, met veel slide gitaar van Olle in ”Go Back Home”. Fournier en Olle Schelander doen de instrumental ”Liseberg Sunset”, waarna ze voor de rocker ”All Fucked Up On Love” de hulp krijgen van de saxen van Stefan Sandberg en Thorbjørn Stenson. Met veel New Orléans flair word je afgewezen in ”We Ain’t Getting Married”, waarna je laatste tikkeltje geloof in het andere geslacht verdwijnt in ”All Those Promises”. Het langste nummer van het album is een nummer in twee delen. ”I Had A Dream / Waiting For The River To Flow”. Het eerste deel is een slepende gospel, waarin Sherie Marshall mee de zang doet en die overgaat in een opzwepend rockabilly-achtig tweede deel. De afsluiter, track vijftien is na nog net geen vijfenveertig minuten (wat vrij kort is) ”The Ghosts Of Utby Bunker”. Olle speelt hier gitaar, terwijl Joe geluiden maakt, die de geest moet verdrijven…

Ook in Zweden zijn er nog zekerheden als het over roots muziek gaat. Naast smørrebrød op tafel zijn Joe Fournier & the Bad Ass Fajitas dit voor de muziekliefhebbers. Met dit album in huis te halen neemt U geen enkel risico, maar wordt U vijftien tracks lang verrast. 

Eric Schuurmans

 

Album track list: Side One: 1”Movin’ On Again” - 2”Sugar Bear, Dirty Dog” - 3”Black Coffee Blues” - 4”Drive” - 5”Bad ass Fajitas Ride Again” [Fournier-Schelander-Olausson-Olausson] - 6”The Holy Moly” - 7”Call Me Joe” - 8”The 12 Year Old Boy” [Mel London] - Side Two - 9”Go Back Home” [Balkwill-Keelaghan-Palmer-Sherwood-Wooley] - 10”Liseberg Sunset” [Fournier-Schelander] - 11”All Fucked Up On Love” - 12”We Ain’t Getting Married” - 13”All Those Promises” - 14”I Had A Dream / Waiting For The River To Flow” - 15”The Ghosts Of Utby Bunker” [Schelander]– Words & Music by Fournier, unless otherwise [noted: 5, 8-10,15]

Album Line-up:
Joe Fournier: vocals, guitars
Olle Schelander: guitars
Anders Olausson: bass
Eric Olausson: drums, percussion
Guests:
Delta Sugar (Samantha Martin, Stacie Tabb & Sherie Marshall): vocals (14)
Per-Johan Alton: piano (12)
Stefan Sandberg: tenor sax (11)
Thorbjørn Stenson: baritone sax (11)
Benna Sørman: cajon (9,14), cymbals (9), floor tom (13), noises (13), shakers (14), box (14)

Discography ‘Joe Fournier & the Bad Ass Fajitas’:
2015 - Joe Fournier & the Bad Ass Fajitas
Discography ‘Joe Fournier’:
2010 - Greetings From the Eight Track
2009 - Truth & Twang
2008 - Dirt Road Joyride
2005 - Three Chord MacGyver
2003 - Whiskey Stars
2001 - Raw Sugar Shed

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Junkyard Dog Music

video