THE BLUE CHEVYS - TURN IT BACK - EP

Ergens rond de eeuwwisseling schreven de Blue Chevy’s op hun demo dat zij slechts één ding in hun hoofd hadden: ‘Let’s Rock The Place’. De voortrekkers Kris Bries en de gebroeders Martello waren toen reeds een tiental jaren aan het rondtoeren in clubs en cafés, destijds samen met bassist Jan Van Parijs. In de loop van volgende jaren zijn de muzikanten geëvolueerd en werd hun Chevrolet een tijdlang geparkeerd zodat zij anno 2007 konden overstappen op het ‘Moving On’ traject van de deels nieuwe formatie ‘PopLawSky’. De fans die op een opvolger van het ‘Bird Cage’ album uit 2003 wachtten bleven bijgevolg even op hun honger zitten. Maar daar is nu verandering in gekomen want de Chevrolet werd opgetuigd en heropgestart terwijl de oorspronkelijke drive onaangetast is gebleven, zodat de huidige Blue Chevys met trots hun reünie kunnen aankondigen gekoppeld aan hun EP ‘Turn It Back’ en een tournee.

Hun ‘reünion’ toer is inmiddels van start gegaan in de ‘Blauwe Kater’ in Leuven, al direct full house. De gemotoriseerde fans bleven niet weg, wat bewijst hoe deze groep in de Lage Landen werd gemist. Voordien werden zij immers op menig festival toegejuicht, zowel op grote podia als Peer of de kleinere in de open lucht. De bezetting is enigszins gewijzigd, maar zanger/bluesharpist Kris Bries, gitarist/componist Frederic Martello en percussionist Philippe Martello zijn er nog steeds bij. Ook toetsenist en componist Jan Ursi heeft zich opnieuw bij het clubje vervoegt en bassist Jean-Luc Cremens en gitarist Sven Smekens vervolledigen, zodat de groepssound van de ‘Blue Chevys’ een combinatie oplevert van funky blues, soulvolle rock ’n roll en spetters swamp, soms overhellend naar de swing van de jaren vijftig. En immer aanstekelijk zoals elk juke joint feestje doorgaans in petto heeft! Zes nieuwe songs prijken op deze EP, op één dag opgenomen, die met de extra’s van Wietse Meys op sax en Jo Hermans op trompet bijzonder dynamisch inwerken op lichaam en geest.

Dat begint al met het eerste ‘Burning Heart’ als een wilde rit op verschroeiende zandwegen met de blazers en een ritmesectie die voor de aandrijving zorgen. Ook de harmonica en pianoklanken maken de rit tot een avontuurlijke ervaring. Het daaropvolgende meer slome ‘Follow The Moon’ creëert nostalgie en mysterie waarbij het warme stemtimbre van Kris Bries en het orgeltje van Jan Ursi het maanbeschenen landschap lijken uit te schilderen. Met het ritmische ‘Snakes’ en een opzwepende harmonica wordt de tocht gevaarlijker en het funky ‘No Worries’ is alles behalve rustgevend. Ook hier zorgden de blazers weer voor speelplezier terwijl op het afsluitende ‘Loving Fool’ de boogie-woogie piano heerlijk uit zijn bol gaat. Het is echter de titeltrack die je overrompelt en in je greep krijgt, passioneel gezongen en met gitaar en een trompet die het Mexicaans grensgebied als het ware in koperglans laten herrijzen. Mochten Clint Eastwood of Wim Wenders ooit op zoek gaan naar een song bij de aftiteling van een van hun visuele filmdrama’s dan zou ik hen deze song suggereren, in alle opzichten een klassieker in wording.

Marcie

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
THE BLUE CHEVYS
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Zaterdag 16 april 2016
HAGELAND BLUES & ROOTS NIGHT met

ROLAND TCHAKOUNTE (CM)
Afro bluesy roots/rock with hartbeat.

BLUES KARLOFF
Rockin' Blues rooted in the late 60's and 70's.

THE BLUE CHEVYS
Soulful rock 'n roll with juke joint vibe.

THE GIVE'EM HELL BOYS (USA)
Spaghetti western urban bluegrass goes wild.

NERIS, BRIE & BEER
Blues, swing, shuffle & funk, a groovy rhythm section

meer concertdata


 


Artiest info
Website  
 

video