SAM OUTLAW - ANGELENO

Sam Outlaw is de artiestennaam van de 33-jarige Amerikaanse countryzanger Sam Morgan die de achternaam ‘Outlaw’ van zijn overleden moeder adopteerde om het te gaan waarmaken in de muziekwereld. Hij werd geboren in Aberdeen, South Dakota maar woont in Los Angeles waar hij bevriend werd met Joachim Cooder, de drummende zoon van Ry Cooder.

Met de zangcarrière van countrysterren als Merle Haggard, George Jones en Don Williams voor ogen was het de wens van de tot dan toe enkel advertentieruimte verkopende muzikant om in hetzelfde traditionele countrygenre zijn volledig zelf gecomponeerde liedjes te gaan brengen. Vader en zoon Cooder ontfermden zich over de opname en de release van zijn uitstekende debuutplaat “Angeleno”.

Ze speelden beiden mee op de twaalf songs die op dit album werden opgenomen, Joachim op drums en Ry Cooder op akoestische en elektrische gitaren, bajo sexto, banjo en als backing vocalist. Ook leadzanger Taylor Goldsmith van de Californische rockgroep ‘Dawes’ is van de partij op basgitaar en als backing vocalist en toetsenist Bo Koster van ‘My Morning Jacket’ speelt op deze plaat mee op Wurlitzerorgel en piano. De veelvuldig aanwezige pedal steelgitaar in al deze songs werd gespeeld door Jeremy Long.

Openingstrack en eerste single “Who Do You Think You Are?” (zie video) met de hoogblonde Molly Jenson als harmony vocaliste en catchy ‘mariachi’-blazers in de begeleiding is al meteen een waardig visitekaartje voor dit heerlijke debuutalbum van Sam Outlaw. Een vergelijking met het werk van Dwight Yoakam dringt zich een paar keer op bij de beluistering van deze plaat, o.a. bij songs als “Keep It Interesting” en countryballads “I’m Not Jealous” en “Jesus Tak The Wheel (And Drive Me To A Bar)”. Een vergelijking met de countrygroep ‘Girls Guns And Glory’ uit Boston is eveneens zeer toepasselijk voor songs als “Love Her For A While”, “Country Love Song” en afsluiter “Hole Down In My Heart”.

Sam Outlaw zegt van zichzelf dat hij enkel liedjes over de liefde kan schrijven en zingen, maar kenmerkend aan zijn nummers is dan toch wel dat hij die liefde vanuit alle mogelijke perspectieven wil bezingen, gaande van blinde verliefdheid over jaloezie tot verdriet om het afspringen van een relatie. Hij doet dat op een erg knappe wijze, o.a. in de albumtiteltrack “Angeleno” en bij “It Might Kill Me”, “Keep A Close Eye On Me” en het heerlijk sober door Ry Cooder op steelgitaar begeleide “Old Fashioned”.

De meest beklijvende song is “Ghost Town”, een autobiografisch nummer dat Sam Outlaw componeerde nadat hij terugkeerde naar het huis van zijn ouders die kort voor de dood van zijn moeder nog maar net gescheiden waren en waarbij allerlei pijnlijk aanvoelende herinneringen aan zijn kinder- en jeugdjaren plots naar boven kwamen.

Sam Outlaw is het levende bewijs dat traditionele countrymuziek niet noodzakelijk uit Nashville, Tennessee hoeft te komen. Als de songs van deze kwaliteit zijn, dan kan je met de hulp van Ry en Joachim Cooder ook een uitzonderlijk mooie plaat in dit genre creëren in Los Angeles. “Angeleno” is het debuutalbum van deze artiest, maar dat er in de toekomst nog vele andere platen van deze rijzende countryster in wording zullen gaan volgen staat voor ons buiten kijf.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Six Shooter Records

Distr.:: V2 Benelux

video