SIVERT HØYEM – LIONESS

In 1993 werd in het stadje Stokmarknes in Noorwegen een rockgroepje opgericht door enkele jonge snaken. Hun naam ‘Abbeys Adoption’ zal u allicht niets zeggen, maar dat dit het begin was van de geweldige band ‘Madrugada’ (Portugees voor ‘vroege morgen’) zal waarschijnlijk wel een belletje laten rinkelen. Leadzanger Sivert Høyem, bassist Frode Jacobsen en gitarist Robert Burås debuteerden pas in 1999 op plaat met het schitterende album “Industrial Silence”, waarna er nog vier andere pareltjes volgden en een soort ‘Greatest Hits’ live cd “Live At Tralfamadore” in 2005.

Op 12 juli 2007 sloeg het noodlot echter toe door de plotse dood van de toen pas 31-jarige Robert Burås en in 2008 werd de laatste cd “Madrugada” van de gelijknamige groep op de markt gebracht als het laatste album waaraan Burås nog had meegewerkt. Daarna werd de groep officieel ontbonden. Leadzanger Sivert Høyem had in 2004 met “Ladies And Gentlemen Of The Opposition” al een eerste soloplaat uitgebracht en met gelegenheidsgroep ‘The Volunteers’ nam hij in 2006 het schitterende album “Exiles” op.

Na het abrupte einde van ‘Madrugada’ besloot hij om als soloartiest verder te gaan. De albums die volgden waren “Moon Landing” in 2009, “Long Slow Distance” in 2011 en “Endless Love” in 2014. De diepdonkere en wat mysterieuze baritonstem van Sivert Høyem werd zijn meteen herkenbare handelsmerk en de afwisseling tussen ontroerende liefdesballads en snoeiharde rocksongs zorgden er voor dat hij met zijn muzikaal werk een breed publiek kon bereiken.

Op 22 januari 2016 wordt Sivert Høyem 40 jaar en dat viert hij met een nieuwe plaat die “Lioness” als titel meekreeg en die hij uitgebreid zal gaan promoten via live optredens doorheen heel Europa. De plaat bestaat uit tien zelf geschreven nummers die allemaal aan de rustige kant zijn en dus zoals we hem het liefst aan het werk horen. De eerste single “Sleepwalking Man” (zie video) is dan ook typerend voor de rest van deze cd.

Zijn specifieke, donkere stem beklijft nadien in vaak droevig klinkende songs als “Fool To Your Crown”, albumtiteltrack “Lioness”, het op iets van Leonard Cohen lijkende akoestische nummer “It Belongs To Me” en in het heerlijk theatrale slotnummer “Silences” (wat zou Roy Orbison hier een prachtversie van gezongen kunnen hebben). Sivert Høyem zingt samen met de Noorse jazz-zangeres Marie Munroe in het erg knappe duet “My Thieving Heart”, een ballad die er om roept om met vele kaarsjes de romantiek ten top te drijven.

In het op een monotoon ritme drijvende rocknummer “V-O-I-D” en ook in het mysterieuze “The Boss Bossa Nova” herkennen we het best het oude vertrouwde geluid van ‘Madrugada’ terug. Die mystiek zit eveneens verwerkt in “Oh, Spider!”, het luidste nummer op deze cd (en dat is deze keer zeker niet te luid). Daarna verandert het geweer trouwens compleet van schouder voor een mooie akoestische song in “The Riviera Of Hades”.

Voor de instrumentale begeleiding bij deze tien songs viel Sivert Høyem terug op zijn goede vriend en co-producer Christer Knutsen als gitarist, Øystein Franzvåg op basgitaar en Børge Fjordheim op drums. Ook de violen en andere strijkinstrumenten zijn dankzij arrangeur Jan Martin Smørdal ruimschoots aanwezig op de meeste liedjes van “Lioness”.

Het moge duidelijk wezen dat wij houden van alle platen van Sivert Høyem, zowel van zijn werk bij ‘Madrugada’ als van zijn stuk voor stuk geweldig mooie soloalbums. Daarom is het net zo bijzonder als we hier toch willen besluiten met de vermelding dat “Lioness” naar onze mening zijn allerbeste plaat uit zijn lange muzikale carrière is geworden. Vanzelfsprekend willen we u dan ook het bijwonen van één van zijn hieronder vermelde live optredens in maart warm aanbevelen.

(valsam)

 

dinsdag 15 maart 2016: Paradiso Noord, Amsterdam, NL
Woensdag 16 maart 2016: Vera, Groningen, NL
Donderdag 17 maart 2016: Botanique (Rotonde), Brussel, BE

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Hekto Grammofon AS

video