AROMA DI AMORE – ZIN

Zeggen dat ik in kenner ben van het volledige oeuvre van Elvis Peeters, zou de waarheid flink wat geweld aandoen. Ik heb wel wat vroege EP's en maxi singles van Aroma di Amore in huis en in mijn boekenkast staan ook wel enkele van zijn publicaties, maar verder heb ik de meeste dingen alleen maar van horen zeggen.

Dat maakt dat ik nogal onbevangen de nieuwe CD van Aroma di Amore, overigens nog altijd bestaande uit Peeters (die eigenlijk gewoon Verlooy heet), Angst (alias Vergult, die in de producerstoel zat) en Meulen, tot mij kan nemen.. Die plaat heet dus “Zin” en die titel zorgt al meteen voor de vraag wat Peeters hiermee bedoelt. Is het “zin” zoals “goesting”? Of is het “betekenis”? Of “Geheel van worden”? Feit is dat het gelijknamige nummer er eentje is van nauwelijks in minuut. Het staat in het midden van de plaat, heeft geen tekst en is eigenlijk eerder in soundscape dan in song. Daar moet ik bij gelegenheid toch maar eens naar vragen.

Dat is veel minder het geval bij opener “Weg”: een hakerig ritme, bijna monotoon dreunend, waar Peeters de korte tekst overheen declameert: “Weg” is hier “er vandoor”, in thema dat AdA wel vaker bespeelt: de wereld zoals hij is, is niet meteen een plek om je echt in thuis te voelen. Met “Kwaad bericht” herken je de echte Aroma di Amore: flink wat woede klinkt door de strakke muziek heen. Peeters 'zang' wordt weer zoals dertig jaar geleden en de tekst is inktzwart. Dat het leven niet echt veel zin heeft, en dat we allemaal doodgaan....Zelfde teneur zowat in “Het Andere Meisje”: we doen wat we kunnen en dat is beperkt. Maar in die beperking zit best wel wat schoonheid. De poëzie van Peeters wordt hier fraai muzikaal ondersteund en de herhaling van het refrein “zo draagt ook zij tot de wereld bij” maken dit nummer tot een heel radiowaardige song, die aangenaam wegluistert. Die radio is dan weer waar het om draait in “Dansen op de korte golf”. Het kernwoord hier is “radioactiviteit”, wat alweer meervoudig van betekenis is, maar dat zijn we van Peeters inmiddels wel gewend.

Volgt dan de geheide single “De Nacht en zijn Kwaad”, een donkere, dreigende melodie en in tekst die de nacht tegelijk als bedreigend en onweerstaanbaar beschrijft. Echte Aroma, zou ik zeggen, net als “Jouw Masker”, dat voor mij het hoogtepunt van de plaat is, omdat de poëtische kracht van Peeters er perfect in samenkomt met de typische Aroma-sound en de thematiek der hopeloosheid, zoals die ook in “Stemzucht” onder woorden gebracht wordt. Zelden in zo korte tijd zo'n accuraat tijdsbeeld van het Vlaanderen van vandaag geborsteld gezien.

Ik blijf met een paar vragen zitten, zoals bij voorbeeld de reden waarom in het boekje de teksten niet de volgorde van de CD naleven. Maar die hou ik voor het interview dat er zit aan te komen. Of er vandaag nog plaats is voor dit soort muziek? Meer dan ooit, ben ik geneigd te denken: de wereld gaat niet meteen de vrolijkste kant op en de soundtrack van Aroma di Amore daarbij, is absoluut op z'n plaats. Of de band hier veel nieuwe fans mee gaat winnen? Dat betwijfel ik ook wel een beetje, maar voor al diegenen die in de vroege jaren '80 van vorige eeuw al oud genoeg waren om van dit soort muziek te houden, is dit zeker een aangenaam weerzien.

(Dani Heyvaert)

 

ZA 27 FEB 2016 - AB - BRUSSEL
andere data zie website

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Starman Records

video