STEVEN TROCH - NICE ‘N’ GREASY

In fantasieland zou Walter Horton mogelijks de doopvader van Steven Troch kunnen geweest zijn, soms de ‘King Of Swing’ genoemd, zanger, harmonicaspeler en songschrijver. Zoals Steven Troch op zijn Hohner harmonica’s soepel weet te variëren legt hij eenzelfde passie aan de dag als Walter Horton of Little Walter. In zijn songs verwerkt hij deels ook dezelfde thema’s zoals je hoofd verliezen, aanpappen met vrouwen, gokken en het nachtleven intrekken, bijv. op het rockende ‘Saturday Night’. Niemand minder dan jurylid Mark Hummel, zelf harmonicavirtuoos, stemde voor de Belgische bluesharpspeler toen deze in David Barrett’s harmonicacompetitie met andere deelnemers de strijd aanging. Hij rijfde dan ook als winnaar de titel van ‘King of Chromatic Bluesharmonica 2014’ binnen.

Ook gitarist Kid Andersen geloofde sterk in het talent van Steven Troch toen hij zich als producer engageerde voor diens eerste soloalbum waarna hij een aantal vermaarde West-Coast muzikanten naar de Greaseland Studios in Californië haalde. Grote namen als gitarist Rusty Zinn, drummer June Core en Bob Welsh - op bas, gitaar en toetsen -vervoegden zich naast de zanger/harmonicaspeler die in zijn songcomposities liet blijken hoe hij met het Afro-Amerikaanse blueserfgoed is vergroeid, alhoewel hij op zijn bluesalbum ook de grenzen van het bluesgenre aftast, zoals o.m. op het zuiderse mambo ritme ‘La Perla’ waarin Bob Welsh schittert op de pianotoetsen.

In de lage landen is Steven Troch al lang geen onbekende meer. In het bluescircuit profileerde hij zich de voorbije decennia als dé bluesharpspeler bij uitstek, zowel als frontman in het ensemble ‘Fried Bourbon’ als o.m. als begeleider aan de zijde van Ina Forsman, Tiny Legs Tim of naast Roland Van Campenhout. Steeds legt Steven eenzelfde gedrevenheid aan de dag als de bluesharpspelers uit de pionierstijd, al is de techniek en het materiaal inmiddels sterk geëvolueerd, wat je kan horen in alle gevoelsnuances die Steven steeds weet te vinden en op te diepen. Zijn Hohners hebben al lang geen geheimen voor hem meer, zoals te horen op het instrumentale ‘Alligator Fryolator’ met fantastische drum, het swingende ‘Grease Me Up’ of het relaxte ‘Slow’.

Ook als zanger toont Steven zijn veelzijdigheid. Hij varieert met stemkleuren of -vervormingen waarmee hij telkens andere sfeer en mood weet op te wekken. In ‘Been Lookin’ verweeft hij enige humor en in het rootsy ‘Footsteps Of My Dad’ leunt hij sterk aan bij countryblues. Het vertraagde ‘Wanna Sleep’ met backing zang helt over naar bedrieglijke rust en het instrumentale ‘Rainin’ Outdoors’ met Kid Andersen op contrabas glijdt voorbij als een dromerig landschap als neveldruppels die de ziel beroeren. Een uitschieter is het fascinerende ‘The Jinx Is On Me’, waarop zelfs Grace Jones zou kunnen dansen. Steven Troch ontpopt zich als een regelrechte magiër die zijn harmonica’s aanwendt als zowel lokaas en bezwering. Dat op zijn solodebuut nu topmuzikanten meespelen is absoluut niet verwonderlijk.

Marcie

 

 

meerdere data zie website

 

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Sing My Title

video