CROOKED EYE TOMMY – BUTTERFLIES & SNAKES

 

Crooked Eye Tommy is de Californische blues band rond de broers en singer-songwriters / gitaristen Tommy en Paddy Marsch. Als tieners was het vooral Southern rock die hen eerst en voor de blues interesseerde. Hun moeder Carla Mae, was een succesvolle concert pianiste, die beide zonen erg inspireerde en motiveerde. Hun vader was van Ierse afkomst, die hen de muziek in de pubs leerde kennen. De broers speelden vaker samen, tot Tommy in 2009 naar Ventura, CA, verhuisde en er een eigen band, Tommy Marsh & Bad Dog oprichtte. Crooked Eye Tommy vertegenwoordigde de ‘Santa Barbara Blues Society’ tijdens de IBC in Memphis in 2014.

“Butterflies & Snakes” is het album debuut van Crooked Eye Tommy, aka frontman Tommy Marsch en zijn broer Paddy. Paddy Marsh inviteerde voor het album de legendarische saxofonist / toetsenman Jimmy Calire en de ritme sectie van drummer Tony Cicero en bassist Glade Rasmussen. Er zijn ook gastoptredens van Bill Bilhou (Hammond B3), Becca Fuchs en Dan Grimm (backing vocals) en Jesse Siebenberg (steel gitaar).

De elf nummers werden geschreven door Tommy en Paddy. Paddy schreef en zingt drie nummers, de overige acht nummers Tommy. De opener en titel song ”Crooked Eye Tommy” is (volgens Tommy) autobiografisch. Hij schreef het nummer, toen ze besloten om hun band zo te noemen. Tommy is geboren met twee luie ogen en in zijn nummer gaat het over hoe wreed mensen, zonder er over na te denken, kunnen zijn. ”Time Will Well” dan weer, verklaart de titel van het album. In de tweede alinea van deze bluesy rocker, wordt de dualiteit van de vrouwen omschreven: “Women are made of butterflies, butterflies and snakes / Trying to please a woman can give a good man the shakes…” Ook de dualiteit van de mannen komt hier ter sprake als het in het begin gaat over de dromen die ze hebben en de top die ze willen bereiken. Het rustig rockende ”Come On In” wordt wat overschaduwd door ”I Stole The Blues”, een sterk blues nummer met Paddy, die uitlegt dat het hem niet interesseert wie hem inspireerde of wiens stijl hij imiteert. ”Tide Pool” is de andere kant van de band, met Bill Bilhou achter de Hammond B3 en ”Somebody’s Got To Pay” is een sexy blues shuffle, die Tommy schreef, toen hij in een frustrerende discussie verwikkeld was met de belastingdienst. ”Love Divine”, een rocker met Latino invloedendie hierna volgt, gaat over relaties die we tijdens ons leven opbouwen. Ze zijn de enige rijkdom die we na onze dood achter laten. ”After The Burn” is ook nog zo’n onopvallende, maar uitstekende song, terwijl ”Mad And Disgusted” dan wel weer opvalt door zijn energieke swing. ”Over And Over” is met zijn zeven minuten de langste track van het album. Het is een (te) ingetogen blues nummer, met enkele onopvallende solo’s. De afsluiter ”Southern Heart” is ergens een nummer met een boodschap, een song die de weg aangeeft waar de band naar toe wil? Jesse Siebenberg op steel guitar, voegt er nog wat extra’s aan toe.

“Butterflies & Snakes” van Crooked Eye Tommy is het resultaat van de onweerstaanbare alchemie tussen vijf muziek veteranen van de West Coast, natuurlijk talent en knappe originele songs. Voor een interessant, gevarieerd blues debuut moet je voor “Butterflies & Snakes” van Crooked Eye Tommy kiezen!            

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
THE BLUES DISCIPLES
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list: 1”Crooked Eye Tommy” - 2”Come On In” - 3”I Stole The Blues” - 4”Time Will Well” - 5”Tide Pool” - 6”Somebody’s Got To Pay” - 7”Love Divine” - 8”After The Burn” - 9”Mad And Disgusted” - 10”Over And Over” - 11”Southern Heart” – Words & Music by Tommy Marsch, Paddy Marsch (2,3,5) – Produced by Tommy Marsch, Dan Grimm & Tammy Mosby

Album Line-up:
Tommy Marsch: guitars, vocals
Paddy Marsch: guitar, vocals
Glade Rasmussen: bass
Tony Cicero: drums
Jimmy Calire: sax, piano, Hammond B3
Bill Bilhou: Hammond B3 (5,7)
Becca Fuchs & Dan Grimm: b.v.
Jesse Siebenberg: steel guitar (1)
(b.v.: background vocals)

Discography :
2015 - Butterflies & Snakes

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Crooked Eye Tommy

video