KARAVANA – KARAVANA

Als je op internet de naam ‘Karavan’ intikt, dan krijg je allerlei opties aangeboden, maar niets over de Zweedse band die ons hun cd “Karavana” heeft toegestuurd voor een recensie. Wat intensiever graaf- en zoekwerk leert ons echter dat het hier om een vijftal gaat uit Helsingborg dat zich heeft toegelegd op het spelen van rootsy folk- en bluesrockmuziek.

Zanger-gitarist en songschrijver Jokke Pettersson is de centrale figuur en frontman van ‘Karavan’ en hij wordt bijgestaan door Simon Mårtensson op gitaar, Alfred Andersson op basgitaar en Walle Wahlgren en Jonnie Holmberg op drums.

Naast hun eigen werk is deze groep tijdens Scandinavische tournees ook actief als begeleidingsband voor de Texaanse Americana-muzikant Hunter Perrin (ex-gitarist bij John Fogerty) en voor de Amerikaanse countryzangeres Camaron Ochs (aka ‘Cam’). Met beiden werd in de voorbije jaren een in Scandinavië opgenomen live album uitgebracht.

‘Karavan’ werd boven het doopvont gehouden in 2009 en een jaartje later was de eerste plaat al werkelijkheid geworden. “Tools Of The Trade” was de titel van dat eerste album, waarvoor deze groep nu een opvolger heeft klaargestoomd met de cd “Karavana” die uit veertien zelf gecomponeerde tracks bestaat.

De Americana-sound blijkt nog steeds duidelijke sporen na te laten in de muziek van ‘Karavan’ op deze cd, met o.a. het naar de band vernoemde nummer “Karavan” waarmee de plaat begint, maar ook in andere tracks zoals “My Way Of Living” of “Coming Home” en “Rusty Rails”, die beiden klinken als iets van ‘Creedence Clearwater Revival’.

Het is wat ons betreft vooral genieten geblazen bij de ballads “Fall”, “Out Of The Midwest”, “First Day Of Spring” en het soulvolle “The Letter”. Een aantal keer horen we hier echter ook de bluesy rocksound van deze band, zoals in de nummers “Below The Waterline” of “Graveyard Of Rock’n’Roll”.

“Karavana” is een album zonder echte ‘stand out’-tracks, maar wel veertien stuk voor stuk best te genieten nummers die voldoende variatie vertonen in ritme en sound en vooral laten blijken dat deze Zweedse band behoorlijk goed lijkt te zijn in het neerzetten van een op en top Amerikaans geluid.

(valsam)

 

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
KARAVANA
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

Label: Blue Bullet Productions

video