FERNANDO - LEAVE THE RADIO ON

Fernando is niet zo maar een countryrock band uit Portland, Oregon, het is een collectief van getalenteerde muzikanten, die in wisselende bezettingen albums opnemen. De basis wordt gevormd door Fernando Viciconte, hij vormt al sinds de oprichting, midden jaren negentig de vaste basis. Met een lijst van zomaar 16 bijdragen in vocals en instrumenten om precies te zijn is "Leave The Radio On" een behoorlijke kluif, maar wel een zeer aangename kluif, want vervelen doet Fernando zelden. Stevige countryrock wordt afgewisseld met meer rustige ballads, de sfeer is altijd broeierig en soms melancholiek. Het collectief op "Leave The Radio On" bestaat immers uit gelouterde muzikanten, waarbij we naast zanger en songwriter Fernando Viciconte gasten aantreffen als Peter Buck en Scott McCaughey, alsook leden van M.Ward, Elliott Smith, Richmond Fontaine en The Delines, maar de meeste steun kreeg hij voor dit album van o.a. Dan Eccles (lead gitaar), Lewi Longmire (orgel), Ralph Huntley (piano), Paul Brainard (pedal steel), Freddy Trujillo (bas), en de drummers Matt Cadenelli en Scott Mcpherson.

Gedurende elf songs laat Fernando je belanden in een ietwat vereenzaamde wereld. De sfeervolle rockers en ingetogen americanasongs razen voorbij voordat je er erg in hebt. Deze songs kenmerken zich veelal donker, maar wel gebracht met een Americana rock n roll gevoel. Doordat Fernando Viciconte een vooraanstaand schrijver is nam hij de songteksten voor zijn rekening, waardoor ieder nummer zich ontpopt tot een klein verhaaltje met verpletterende teksten van wanhoop en ellende, maar met zo'n stem gebracht, dat je steeds blijft luisteren. Verwonderlijk is wel dat Viciconte, na een grote chirurgische ingreep aan zijn stembanden nu met die stem zo'n droevige teksten blijft zingen, niet tegenstaande beschikken de muzikale arrangementen over een dusdanig hoge beklijvingsfactor dat je jezelf er helemaal in kunt verliezen. Bewonderenswaardig daarin is het zeer hoge, constante niveau. Niet één nummer valt namelijk in negatieve zin op. Tegelijkertijd is het echter ook moeilijk om er een écht prijsnummer uit te pikken. Het is eigenlijk ook niet nodig. Gaandeweg kom je tot de conclusie dat alles op "Leave The Radio On" simpelweg een deel van het geheel is.

Het Beatle-esque arrangement van "The Dogs" is immers net zo sterk als de mooie en donkere soundtrack "El Interior", dat heerlijk de tendens doorbreekt. Als je er dan toch echt nummers uit zou willen pikken zouden de drie afsluiters de hoofdgegadigden zijn. Het in duisternis gehulde "White Trees", met een verhaal over eenzaamheid, geaccentueerd door aangenaam mandoline werk, het prachtig melodieus "In Their Heads" met zijn mompelende achtergrondzang, mooi omringt door pedal steel en mandoline accenten die het verhaal vertellen over een paar eenzame jonge dames en de afsluitende titeltrack zijn songs die deze plaat het best karakteriseren: sfeervol, melancholisch, puur en oprecht, mooi gearrangeerd en nergens clichématig. Het enige wat u hoeft te doen is "Leave The Radio On", en de rest komt wel vanzelf.

Releasedatum: 29 januari 2016

 

2.03 – Amsterdam, Netherlands – Paradiso Noord
3.03 – Almelo, Netherlands – Proeflokaal Belgie
5.03 – Utrect, Netherlands – dB's
6.03 – Groningen, Netherlands – Vera
with Richmond Fontaine:
11.04 - Amsterdam, Netherlands – Paradiso Noord
12.04 - Nijmegen, Netherlands – Brebl
13.04 - Den Haag, Netherlands – Paard van Troje
14.04 - Hoorn, Netherlands – Huis Verloren

 

 

Artiest info
Website  
 

Bandcamp

Label: Decor Records
Distr.: Bertus

video