MICHAEL RANK & STAG – HORSEHAIR

 

“ We're Country, Blues and Punk as Folk.
Dig Deeper, you deserve it..."

Singer-songwriter / gitarist Michael Rank is afkomstig uit Noord Carolina en was tot in 2007 (zijn zoon Bowie was net geboren) de frontman van de punk band Snatches Of Pink, met wie hij zeven albums uitbracht. De bandleden zijn Michael Rank (zang, gitaar), Marc E. Smith (gitaar, zang), Nikos Chremos (bas) en John Howie Jr. (drums). Nadat zijn partner hem verliet begon Rank, zich zelf begeleidend op een akoestische gitaar, opnieuw te schrijven en werd hij (vanaf 2011) de frontman van Stag. De muziek die hij met Stag brengt is door velen al omschreven als "outlaw” folk, "damaged” country, Americana uit het binnenland, alternative Appalachen en "shattered“ mountain music. Vat het samen als muziek met een randje, een afwijking.

Met Stag bracht Michael Rank op minder dan drie jaren tijd vier albums uit (“Kin”, “In The Weeds”, “Mermaids”, “Deadstock”). Met negen eigen songs trok Michael eind 2015 naar de studio en bracht hij in eigen beheer “Horsehair” uit. De muzikanten die met hem in de studio waren zijn de dame met de geweldige stem Heather McEntire (Mount Moriah) en enkele van Noord Carolina’s beste muzikanten als Nathan Golub (pedal steel), John Teer van Chatham County Line (viool), James Wallace (orgel), Ron Bartholomew (mandoline), John Howie Jr. van Two Dollar Pistols (drums) en Jesse Huebne (bas).

Het is een vrij emotioneel en intimistisch album geworden, met songs over eenzaamheid, angst en woede. De openingstrack ”Frontier” gaat over verlies: “You lie to me more than I’ll ever know, but you remind me of home… Het is een rustig, maar emotioneel akoestisch nummer en zet de toon aan voor de rest van het album. Naast de tweede stem van Heather McEntire zijn de viool (John Teer), de pedal steel (Nathan Golub) en het orgel (James Wallace) op bijna iedere track van het album belangrijke partijen; wetende dat ze de oorspronkelijke kale en naakte song niet mogen schaden. Na ”Two Shades” verandert met ”Husk” het ritme en gaat de band meer upbeat verder. Rank wou in dit folk rock nummer de gespannen sfeer in de vertroebelde relatie vastleggen, wat hier m.i. aardig lukt: “I’ve been keeping an eye on nasty weather and I’ve been hanging around for one last waltz…”. In de meeste nummers koos Rank nadrukkelijk voor Heather McEntire, omdat ze met haar zachte country zang perfect aanvullend contrasteert met Rank’s rauwe emoties, die hij, ondanks het mooie van de andere instrumenten, in zijn zang en teksten van zich af wil schudden. Dit hoor je o.a. in het prachtige ”Trails” en ”Bluebird” en op en top in ”Horseman”, waarin deze onderlinge magie sterk wordt belichaamd. De viool van Gabriele Pelli grijpt je onmiddellijk bij de keel, terwijl Rank en McEntire, in koor, tegelijkertijd verdrietig en mooi klinken. De afsluiter ”This Side Of Texas” is een lange uitdovende epos die, als een mix van de beginnende Neil Young en Steve Earl, heel fascinerend klinkt. 

Michael Rank, een singer-songwriter op zijn top? Waarschijnlijk niet. Wat hij en zijn band Stag, met “Horsehair” neerzet is aangrijpend, uitermate sterk en vooral tijdloos. Haal dit album zeker in huis!

“ What singer-songwriter Michael Rank and his band Stag with ‘Horsehair’ have realized, is touching, very strong and above all timeless… “

Eric Schuurmans

 

 

Album track list: 1”Frontier” - 2”Two Shades” - 3”Husk” - 4”Trails” - 5”Bluebird” - 6”Mexico” - 7”Horseman” - 8”Fire Walkers” - 9”This Side Of Texas” – Words & Music by Michael Rank – Produced & mixed  by Michael Rank

Album Line-up:
Michael Rank: acoustic guitar, vocals, electric guitar (6)
Heather McEntire: vocals
Ron Bartholomew: mandolin
John Howie Jr.: drums
Jesse Huebner: bass (2,3,6,9)
Nathan Golub: pedal steel (2,3)
Gabriele Pelli: fiddle (5,7)
Daniel Snyder: vocals (6)
John Teer: fiddle (1-3,5,9)
James Wallace: organ (4,5,7-9)

Discography ‘Michael Rank & Stag’:
2015 - Horsehair
2014 - Deadstock
2013 - Mermaids
2013 - In The Weeds
2012 - Kin
Discography ‘Snatches Of Pink’:
2007 - Love Is Dead
2005 - Stag
2003 - Hyena
1992 - Bent With Pray
1990 - Deader Than You’ll Ever Be, Live At CBGB’s - EP, 4#
1989 - Dead Men
1988 - Send In The Clowns
Discography ‘Michael Rank’:
1993 - Coral

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video