HALF DEAF CLATCH – THE LIFE AND DEATH OF A.J RAIL

 

Half Deaf Clatch aka singer-songwriter Andrew McLatchie is een Brits blues artiest, die vooral bezig is met pre-war country blues. Als one man band trekt hij rond van zaal naar zaal, van festival naar festival. Half Deaf Clatch werd in de voorbije drie jaren acht keren genomineerd tijdens de finales van de ‘British Blues Awards’. In 2015 werd hij in de finale genomineerd als ‘Acoustic Act’, ‘Songwriter’, ‘Album of the Year’ en ‘Song of the Year’.

Andrew McLatchie is een erg productief man. In 2013 bracht hij twee EP’s en een album uit, in 2014 een EP en twee albums en in het voorbije jaar een EP en een album. Half Deaf Clatch’s laatste album “The Life And Death of A.J Rail” is opnieuw een akoestisch album, met twaalf originele nummers en Andrew die zingt en die zich begeleidt, voet stompend op gitaar of banjo.  Het is niet zo ongewoon dat Andrew ook kiest voor de banjo als tweede instrument. De banjo was vroeger, in het diepe Zuiden, vaak het enige geleefde instrument dat de blues artiesten hadden en, ook vaak onder elkaar uitwisselden. Clatch valt op banjo op door zijn eenvoudige picking stijl, die de pioniers in het Zuiden ook gebruikten. Het is een plus waarde, die vaak ontbreekt op de albums, die we soms te recenseren krijgen.

De nummers op het album zelf gaan over het leven van A.J Rail (”The Ballad Of A.J Rail”). Over iemand, die niet terug deinsde voor een misstap, zonde, losbandigheid of schandaal en, die zijn ziel aan de duivel verkocht. Het was een man die leefde met maar één zekerheid, de dood. Met een stem, als zou hij de broer van Tom Waits zijn, opent Andrew op banjo met ”Old Time Soul”, opbiechtend dat de moderne wereld niets voor hem, het verhaal van A.J Rail. Onderweg zijn met zijn oude banjo, is zijn leven. Hij werd  als hobo geboren en de trein bracht hem, zoals alle zwervers, overal (“Boxcar Bulldogs”). In 1927, door de overstromingen, moest hij vluchten en verloor hij vele vrienden (”1927 Flood”). De enige zekerheid, die er in zijn leven was, was de dood (”Boneyard Bound”, ”Long Gone Friends”, ”Revelation Road”, ”Singing With Old Scratch”). Leef daarom iedere dag (”Make Your Own Way”), ook al is het soms moeilijk (”1930 Drought”) en voel je je op het einde van de rit alleen (”No Hallelujahs”). ”The End”

Andrew McLatchie aka Half Deaf Clatch is een hedendaags blues artiest, die de oude blues tradities begrijpt en uitstekend en, met minimale middelen weet over te brengen op de luisteraars. Zijn nieuwe album is mede door de aantrekkelijke teksten heel origineel en verdient zeker de aandacht van iedere blues liefhebber, die het verhaal van A.J zeker zou moeten kennen.

“ Andrew McLatchie aka Half Deaf Clatch is a contemporary blues artist who understands the old blues traditions well. His new album ‘The Life and Death of A.J Rail’ is partly due to the attractive lyrics very original and quite intriguing !… “

Eric Schuurmans

 

 

 

Album track list: 1”Old Time Soul” - 2”Boxcar Bulldogs” - 3”1927 Flood” - 4”Boneyard Bound” - 5”Long Gone Friends” - 6”Revelation Road” - 7”Make Your Own Way” - 8”1930 Drought” - 9”No Hallelujahs” - 10”The Ballad Of A.J Rail” - 11”Singing With Old Scratch” - 12”The End” – Words & Music by Andrew McLatchie – Recorded, mixed & mastered by Half Deaf Clatch

Album Line-up:
Andrew McLatchie: vocals, guitars, banjo

Discography ‘Half Deaf Clatch’:
Oct. 2015 - The Life And Death Of R.J Rail
Jun. 2015 - Blue Is The Cover - EP, 6#
Nov. 2014 - Borrowed Blues, EP, 8#
Oct. 2014 - Eat Sleep Stomp Repeat
Sept. 2014 - The Blues Continuum
Apr. 2014 - Live In Shetland - EP, 6#
Dec. 2013 - A Road Less Travelled
Aug. 2013 - Parlour Blues - EP, 6#
Jan. 2013 - Hard Times Make Me Harder - EP, 6#
May 2012 - Who Needs Shelter

 

Artiest info
Website  
 

itunes

video