CONGO NATTY – JUNGLE REVOLUTION IN DUB

Michael Alec Anthony West is een 51-jarige Brit uit Tottemham. Zijn roots lagen echter in Kingston, Jamaica waar zijn vader werd geboren, maar na het huwelijk met zijn moeder uit Wales verhuisde hij naar Engeland. Met zijn echte naam kon hij natuurlijk niets gaan verrichten in de wereld van de muziek en zeker niet in het genre muziek (reggae, jungle ‘music’ en ‘dub’) waarin hij wilde opereren.

Dus nam hij allerlei pseudoniemen en aliassen aan om zijn songs aan te man te brengen. Zo hanteerde hij de namen ‘Conquering Lion’, ‘Tribe Of Issachar’, ‘Blackstar’, ‘Mikail Tafari’, ‘Rebel MC’, ‘X Project’ en ‘Ras Project’. Wij willen hem hier vandaag echter onder de aandacht brengen als ‘Congo Natty’, de naam die hij gebruikte om zijn album “Jungle Revolution” in 2013 aan te man te brengen. Die plaat volgde toen op het toen ook als ‘Congo Natty’ uitgebrachte album “Born Again” uit 2005.

Producer Adrian Sherwood vond dat de songs van zijn laatste album “Jungle Revolution” uiterst geschikt waren om ze te onderwerpen aan een intensieve ‘dub’-behandeling. Zo geschiedde dan ook en daardoor kunnen we die nummers nu beluisteren in de geremixte versies van diverse dub-artiesten en DJ’s zoals “Dub Souljah” door ‘Dubkasm Dragon Slayer’, “Get Ready VIP” door ‘Sukh Knight’, “Nu Beginningz” door ‘Jinx’ en “Revolution” en “Jah Warriors” (zie video) in dub-remixes van de Hongaarse DJ Madd.

Heel wat andere gastmuzikanten ontfermden zich over Congo Natty’s songs op deze plaat. Adrian Sherwood bewerkte zelf het nummer “UK All Stars” tot een ska-versie, Joe Ariwa hervormde “Rebel Tuff Like Tuff Gong” en ‘King Yoof’ maakte iets helemaal anders van de song “Microchip”. Aan het einde van dit album worden de al eerder vernoemde songs “Nu Beginningz” door ‘Mungo’s Hi-Fi’ en “Get Ready” door ‘Vibronics’ aan een tweede intensieve behandeling onderworpen.

In de jaren ’80 stond Michael West even in de hitlijsten met house-, hip hop- en reggaesongs van het producers- en muziekcollectief ‘Double Trouble’ waar hij indertijd deel van uitmaakte. Onder één van zijn vele alter-ego’s zal hij ook in de toekomst een belangrijke rol blijven spelen in de Britse dub- en reggaescène en deze ‘dub’-versies van de songs op het album “Jungle Revolution” zullen daar alleen maar positief toe bijdragen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Big Dada
Distr.: [PIAS]

video