BOOGARINS – MANUAL

Wat is het leuk om eens totaal andere muziek dan gebruikelijk te mogen beluisteren en recenseren. Dat is op zijn minst een toepasselijke vaststelling voor het album “Manual” van de in 2013 opgerichte Braziliaanse psychedelische rockgroep ‘Boogarin’ uit Goiânia. De oprichters van deze formatie zijn zanger en gitarist Dinho Almeida en leadgitarist Benke Ferraz. Bassist Raphael Vaz en drummer Ynaiã Benthroldo completeren het kwartet dat de elf tracks op deze plaat in de studio heeft opgenomen.

De eerste plaat van ‘Boogarins’ was een ep die later met een aantal songs werd aangevuld tot een volwaardig debuutalbum “As Plantas Que Curam” dat in 2013 op de markt werd gebracht. Eind vorig jaar werd dan een tweede cd opgenomen die nu onder de titel “Manual Ou Guia Livre De Dissolução Dos Sonhos” op de internationale platenmarkt werd gelanceerd.

In Brazilië is ‘Boogarins’ ondertussen uitgegroeid tot een muzikaal begrip en treden ze op over het hele land en ook internationaal duiken ze af en toe op in Europa en Amerika. Al hun liedjes worden in het Portugees gezongen, wat het voor anderstalige luisteraars niet echt gemakkelijk zal maken, hoewel er bij de cd een tekstblad werd gevoegd met de ‘lyrics’ zowel in het Portugees als in het Engels. Ook hun experimentele sound zal enige gewenningstijd vereisen bij de muziekliefhebbers.

‘Boogarins’ kaart enkele ernstige sociale thema’s aan in hun liedjes, gaande van het grote verschil tussen arm en rijk in Brazilië tot de grote geldverspilling van hun overheid om via peperdure infrastructuurwerken het land klaar te krijgen om het circus rond het WK Voetbal in 2014 in Brazilië door te laten gaan. In “Avalanche”, de openingstrack van deze cd schreeuwt deze groep hun ongenoegen uit over deze corrupte gang van zaken in hun thuisland.

Een cruciale song op deze plaat is het nummer “Falsa Folha De Rosto” (zie video) dat handelt over de wijze waarop de groep en zijn bandleden hun dromen heeft proberen waar te maken. Ook het op een salsamelodie gebrachte liedje “Benzin” valt meteen in de smaak en het geheel instrumentale “San Lorenzo” is simpelweg zeer aangenaam beluisterbare sfeermuziek.

Of de wereld al rijp is om deze muziek van ‘Boogarins’ met open armen te ontvangen zal de toekomst moeten uitwijzen. De soms complexe sound van hun werk is niet voor de hand liggend en vereist wel wat inleving en geconcentreerde aandacht van de luisteraar, maar eens ze door die barrière heen zijn gebroken ligt de pracht van de klanken en van de songs van dit Braziliaanse kwartet zomaar voor het grijpen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Other Music Recording Co.
Distr.: [PIAS]

video