ANDY JACKSON – 73 DAYS AT SEA

 

Andy Jackson is een Britse audio-engineer die in de wereld van de muziek vooral gekend staat als co-producer van de platen van ‘Pink Floyd’ en die taak ook tot een goed einde bracht bij de aan het einde van 2014 verschenen ‘Pink Floyd’-cd “The Endless River”.

Wat veel minder geweten is in de muziekscène is dat deze Andy Jackson zelf ook soloplaten heeft opgenomen, in totaal vier volwaardige cd’s tot nu toe, met “On The Surface”; “Obvious”, “Mythical Burrowing Animals” en het eind december 2014 op deze pagina’s besproken album “Signal To Noise”.

Op 29 januari 2016 komt daar een vijfde plaat bij met het zeer luxueus uitgevoerde album “73 Days At Sea”. Voor deze nieuwe cd heeft Alan Jackson zowel tekst als muziek voor tien nummers rond het thema ‘de zee’ geschreven. Zes van die tracks zijn erg korte soundscapes die qua tijd variëren tussen 1 en 2,5 minuut. Misschien doet dit u al concluderen dat het om een zeer kortdurende plaat gaat, maar dat is dan buiten de vier overige tracks gerekend.

Openingsnummer “Like You” klokt net onder de vier minuten af en “Legends Of Mysterious Apes” loopt net voor de 7 minutengrens is bereikt op zijn einde. Maar “The Gyre” (10’27”) en “Drownings” (17’27”) zijn etherische muzikale suites of epossen die in niets moeten onderdoen voor de sfeervolle en filmische muziek die een band als ‘Pink Floyd’ in het verleden heeft gebracht.

Andy Jackson speelt alle instrumenten op deze plaat zelf in met uitzondering van de saxofoon op het feeërieke nummer “Drownings” waarvoor voormalig ‘Van Der Graaf Generator’-muzikant en naamgenoot (maar geen familie) David Jackson in de opnamestudio werd uitgenodigd. Andy Jackson zingt eveneens alle nummers zelf en ook hier is er enkel voor extra vocaal werk op “Drownings” een beroep gedaan op zangeres Anne-Marie Helder, leadzangeres bij de Britse rockgroep ‘Panic Room’.

Bij deze audio-cd werd een tweede schijfje gevoegd dat een bonus-dvd blijkt te zijn met dezelfde muziek in ‘high resolution’ stereo en met ‘5.1 surround sound’ -geluidskwaliteit. Fans van ‘Pink Floyd ‘ en ambient klinkende popmuziek zullen aan “73 Days At Sea” van Andy Jackson zeker een vette kluif hebben.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Esoteric Antenna / Cherry Red Records

video