JAVIER ESCOVEDO – KICKED OUT OF EDEN

 

De naam Escovedo zal allicht wel een belletje doen rinkelen bij de ietwat geoefende muziekliefhebber. Meestal wordt dan in eerste instantie gedacht aan Alejandro Escovedo, de Mexicaans-Amerikaanse singer-songwriter uit Texas die voornamelijk in het alt.country- en alt.rockgenre opereert. Maar er zit nog heel wat ander muzikaal talent in de familie Escovedo, want de oudere broertjes Pete en Coke tourden met ‘Santana’ en Herbie Hancock, jongere broer Mario speelde in de hardrockgroep ‘The Dragons’ en hun nichtje Sheila Escovedo oogstte wereldsuccessen als ‘Sheila E.’, mede dankzij haar intensieve samenwerking met ‘Prince’.

Dan hebben we het nog niet gehad over Javier Escovedo, ook al een broer van al de hierboven aangehaalde muzikale familieleden. In de jaren zeventig was hij de gitarist en leadzanger van de Californische punkrockgroep ‘The Zeros’ (naast Robert Lopez aka ‘El Vez’), maar de jaren ’80 brachten hem samen met zijn oudere broer Alejandro in een rockgroep die onder de naam ‘The True Believers’ vanuit Austin, Texas opereerde.

Pas in 2012 kwam Javier Escovedo met een eerste album “City Lights” waarop hij voor het eerst zijn eigen composities als soloartiest verzamelde. Begin 2016 verschijnt de langverwachte opvolger in de vorm van het negen songs tellende album “Kicked Out Of Eden”, een plaat vol pure rock’n’roll-songs die punk, glam rock en garage rock harmonieus verenigen.

Bekende medewerkers aan de opname waren gitarist en zanger Brad Rice van de ‘Keith Urban Band’, drummer Hector Muñoz en bassist Michael ‘Cornbread’ Taylor van de begeleidingsgroep van countryzanger Billy Joe Shaver. Singer-songwriter Chrissy Flatt uit Austin, Texas zorgt bovendien voor vrouwelijke harmony vocals op drie van de 9 nummers op deze plaat.

De openingstrack “Downtown” (zie live versie op bijgaande video) maakt al meteen duidelijk wat de luisteraar van deze plaat mag verwachten: ‘recht-voor-de-raap’ rock’n’roll met veel rauw en luid gitaarwerk en Matt Hubbard die van jetje geeft op boogie-woogie piano. De passie voor het rootsrockgenre blijft nadien ook doorsijpelen in de songs “It Ain’t Easy” en het bluesy “Beaujolais”.

Het eerste rustpunt op “Kicked Out Of Eden” krijgen we pas in de vierde song “Driving Around”, een countryballad waarin het zangwerk van Javier Escovedo volgens ons sterk lijkt op dat van Elvis Costello. Ook het sterk naar sixtiespop neigende “Just Like All The Rest” is minder rauw en drijft op een catchy riff en dito melodie.

Genoeg rust moet Escovedo gedacht hebben na deze twee nummers, want de beuk gaat er weer keihard in met het als een tiet swingende “This Side Of Nowhere” en de door de scheurende gitaarklanken zeer luidruchtige garagerocker “Bad And Good”. De energie en dynamiek in Javier Escovedo blijft nadien nazinderen in het naar “Paranoid” van ‘Black Sabbath’ neigende nummer “Gypsy Son”.

Alsof hij wil aantonen dat ook het rustigere rockwerk geen probleem voor hem vormt, sluit hij deze tweede soloplaat waardig af met “Searchin’ For You”, een melodieuze pianoballad waarvoor Matt Hubbard opnieuw achter de wit-zwarte toetsen heeft plaatsgenomen. In een stijl die trouw blijft aan alle overige leden van de ‘Escovedo’-familie levert Javier hier een uitstekende rockplaat af die nog vaak zal worden gedraaid ten huize

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Saustex Records

video