DEREK - LE SEL DE L’ÉTÉ

Bij het album ‘Le Sel De L’Eté’ denk je ongewild aan strandcabines, ribbels in het zand, zout op de lippen en vochtige badhanddoeken, allemaal impressies die je vanuit het album van Gentenaar Derek komen aangewaaid. Als vervolg op zijn vorige Franstalige albums ‘Cabaret Sauvignon’ uit 1999 en ‘Ça Va Mon Ami’ uit 2008 componeerde de singer-songwriter nu opnieuw veertien songjuweeltjes die tafereeltjes of stemmingen uitschilderen zoals Monet dat deed met zijn waterlelies. Zijn songs weerspiegelen soms de pittoreske Parijse sfeer van de schemerromans van Patrick Modiano, dan weer het kinderlijk speelse van de striptekenaars Sempé of Berberian, bijv. op het ludieke ‘Les Nouvelles Chaussettes’ of het fijngevoelige ‘Que Dans Tes Bras’. Het is duidelijk dat de zanger/gitarist de Franse ésprit uitademt uit al zijn poriën, ook al bracht hij in het verleden voornamelijk albums uit met Nederlandstalige songs of in de Engelse taal.

De muziekmaten die hem vergezellen zijn al evenzeer in zomerse stemming, af en toe doordrenkt met wat retro-romantiek of vage melancholie. ‘Ça Dépend de la Touche’, vergezeld van het orgeltje van Yves Meersschaert, - destijds zijn compagnon in de formatie ‘Derek & Vis’-, zit vol relativeringkunst en het gevoelige ‘Marie’ vol poëzie. Muzikante Marie-Anne Standaert op trompet of bugel en Pieter Denaegel op trombone omlijsten de songs met zuiderse mood, soms gipsy dan weer troostrijk deinend zoals op ‘Pas De Soucis’. Ook drummer Luc Vanden Bosch, gitarist Hans Van Oost en bassist Mario Vermandel speelden al vaak met Derek mee en vocaliste Kapinga Gysel, meeneuriënd op het zielsmooie ‘Toi’, hecht er een aparte gevoelsdimensie aan. En het tedere ‘Vas-Y Mon Enfant’ met Rony Verbiest op bandoneon ontroert omwille van de ongekunstelde poëzie.

De tekstlyriek van alle songs sloot Derek bij in, in dit door Meersschaert geproducet en gevarieerd album, zodat je zijn songs desgevallend ook als pure poëzie kan lezen. De narratieve song ‘Où Est-tu Maman’ met gevoelvolle trompetbegeleiding behoeft zelfs geen melodie om een gevoelssnaar te raken. Meer dan eens heb je de indruk dat de zanger een stukje kwetsbare ziel van zichzelf bloot geeft, bijv. op het jazzy ‘Trou Plein de Vide’ of zich overlevert aan een dronken roes zoals in het rockende ‘Ma Bouteille’. Bovendien heeft hij een licht hese stem, die soms aan Stephan Eicher herinnert, en steeds weer een warme gloed geeft aan zijn songteksten, o.a. in ‘Je n’ai Rêvé que de Toi’ een picturale als het ware gepenseelde stemmingsong. Na afloop en de laatste uitstervende tonen heb je zelfs de neiging om de muzikant/chansonnier uit ‘Embrasse-moi’ te omhelzen.

Marcie

" Le sel de l'été" wordt gereleased op 31 januari 2016.

LIVE DATA

 


 

Artiest info
Website  
 

Label: Onoma