MICHAEL MESSER’S MITRA – CALL OF THE BLUES

 

“Mitra” is friends, the Hindu god of friendship and alliance… Mitra will keep us together…

De Brit Michael Messer (°1956) is al meer dan dertig jaar zanger, slide gitarist en een vernieuwer van de blues muziek. Als tiener speelde hij met zijn twee broers in lokale rock bands. Rond zijn twintigste verblijft hij in Nashville, TN, waar hij enkele van zijn favoriete country artiesten (als Johnny Cash) kan zien optreden. In de late jaren ’70 keert hij terug naar de UK en leert hij Mississippi Delta blues gitaar spelen. In 1983 start zijn samenwerking met ritme gitarist Ed Genis, die nu al meer dan dertig jaar duurt. Ook in hetzelfde jaar ontmoet hij de Britse blues zanger Mike Cooper, met wie hij in 1984 als slide gitarist de studio intrekt voor Cooper’s album “The Continious Preaching Blues”, waar ook Ian Anderson aan mee werkt.

In 1985 richt hij The Michael Messer Band op met wie hij in 1987 zijn debuut “Diving Duck uitbrengt. In 1990 brengt hij zijn tweede album “Slidedance” uit en wordt hij tijdens de B.B.C. de ‘Acoustic Blues Artist of the Year’. In 1993 brengt hij met songwriter Terry Clarke & gitarist Jesse “Guitar” Taylor “Rhythm Oil” uit. Johnny Cash die een grote fan was, schrijft de liner notes van het album. ”MOONBoat” volgt in 1995 met een mix van wereld muziek en blues. “King Guitar” (2001) is een compilatie album. In 2005 tekent Messer bij ‘Cooking Vinyl’ en brengt hij “Lucky Charms” (2006) uit. Ed Genis (ritme gitaar), Richard Causon (keys), Jerry Soffe (bas) en Simon Price (drums) trokken met hem de studio in. In 2008 spelen Messer en Ed Genis twintig jaren als duo samen. In hetzelfde jaar start hij met het bouwen van zijn eigen gitaren, de Michael Messer Blues en de Michael Messer Lightning resonator gitaren.

In 2006 stond Michael Messer met Second Mind Band in Blues Peer. Hij was toen al erg vernieuwend, omdat hij draaitafels gebruikte tijdens zijn optreden. In 2013, ontmoet hij in Mumbai Manish Pingle, een jonge getalenteerde, opkomende Indische slide gitarist, met wie hij altijd bevriend is gebleven. Op zoek naar een tabla muzikant komen ze via een vriend van Manish in contact met Gurdain Rayatt, die in Londen woont. Het trio treedt voor het eerst samen op in Londen in de Troubadour Club in september 2013. Twee klassieke Indische muzikanten en een Britse blues slide gitarist spelen voor het eerst samen landelijke blues nummers en klassieke Indische muziek.

Met zijn huidige band Michael Messer's Mitra, brengt Messer een fusie van landelijke blues en klassieke Hindustani muziek. Hun debuut album “Call Of The Blues” is recent uitgebracht. Naast nummers van Muddy Waters (”Rollin’ And Thumblin’” en ”I Can’t Be Satisfied”) en Mississippi Fred McDowell (”You Got To Move” en ”You Gonna Be Sorry”) zoeken ze ook hun inspiratie bij J.J. Cale (”Anyway The Wind Blows”) en in hun eigen repertoire (”Blue Letters” en ”Lucky Charms”); twee nummers die Messer schreef samen met Terry Clarke. Het trio heeft samen gewerkt voor het arrangeren van een traditionele Indische ‘Raga’ ”BhupaIi Blues” en de country rocker ”Rolling In My Sweet Baby’s Arms”. Het begrip ‘Raga’ is afkomstig uit de Indiase muziek. In tegenstelling tot westerse klassieke muziek, waarin een muziekuitvoering voor een groot deel vastligt, is Indiase muziek gebaseerd op improvisatie. De raga is het raamwerk, een aantal vaste regels, waarbinnen de muzikant improviseert. De tabla is het meest gebruikte ritmische begeleidingsinstrument in de Hindoestaanse muziek, en wordt bovendien ook veelvuldig in moderne fusion gebruikt. Voor de afsluiter ”Sweetheart Darling” schreef in 1933 Gus Kahn de tekst & Herbert Stothart de muziek. De Duitser Gus Kahn immigreerde naar de States in 1890. Hij is verantwoordelijk voor de meest populaire muziek uit de jaren 1920 - ’30.

Naast Duane Allman en Ry Cooder wordt de Brit Michael Messer door kenners beschouwd als een van de belangrijkste slide gitaristen in de wereld. Wat hij met zijn nieuwe groep Mitra doet, is twee werelden via muziek bijeen brengen. Manish Pingle (Indische slide gitaar), Gurdain Rayatt (tabla) en Michael Messer (zang, slide gitaar) verbazen, als je ze voor het eerst samen hoort. Alleen als je als muzikant top bent, kan je dit. Mitra bewijst dit in alle nummers en onafgezien van de muziek stijl van het nummer.

Eric Schuurmans

Releasedatum: 05/02/16

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
MICHAEL MESSER’S MITRA
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list: 1”You Got To Move” [Fred McDowell] - 2”Anyway The Wind Blows” [J.J.Cale] - 3”Rollin’ And Thumblin’” [McKinley Morganfield] - 4”BhupaIi Blues” [trad. Raga, arranged by Messer, Pingle & Ryatt] - 5”You Gonna Be Sorry” [Fred McDowell] - 6”Blue Letters” [Clark, Messer] - 7”Rolling In My Sweet Baby’s Arms” [trad., arranged by Messer, Pingle & Ryatt] - 8”I Can’t Be Satisfied” [McKinley Morganfield] - 9”Lucky Charms” [Clarke, Messer”] - 10”Sweetheart Darling” [Kahn, Stothart]– Words & Music [noted] – Produced by Michael Messer, Richard Cause & Manish Pingle

Album Line-up:
Michael Messer: vocals, sliced & lap steel resophonic guitars
Manish Pingle: Mohan Veena (Indian slide guitar)
Gurdain Rayatt: tabla
& Richard Causon: piano, organ

Discography Michael Messer’s Mitra:
2016 - Call Off The Blues
Discography Michael Messer:
2012 - National Avenue, re-issued (1996)
2006 - Lucky Charms
2002 - Second Mind
2001 - King Guitar
1995 - MOONbeat
1993 - Rhythm Oil, with Terry Clarke & Jesse “Guitar” Taylor
1990 - Slidedance
19xx - Play The Blues, Sit In and Play With a World Class Blues Band (The Ultimate Fun, Practice & Teaching Tool For Guitarists)
1987 - Diving Duck (LP, CD), with The Michael Messer Band

 

Artiest info
Website  
 

Label: Knife Edge Records / Proper Music Distribution

video