THEO SIEBEN – DELPHINIDIN

Toen ik de titel van de nieuwe cd van de Nederlandse Brabander Theo Sieben zag, was het eerste wat ik me afvroeg of “Delphinidin” iets zou betekenen. Simpel opzoekwerk op het wereldwijde web leerde me dat het hier om een plantaardig pigment gaat dat de blauwe tint geeft aan bloemen en de specifieke kleur aan de druiven die gebruikt worden voor het produceren van de beroemde ‘Cabernet Sauvignon’-wijnen. Een lesje scheikunde is hier meer dan positief onthaald en iets bijleren moet ook kunnen via een muzieksite waarop normaliter vooral cd’s worden gerecenseerd, toch!.

Waarom Theo Sieben voor deze naam koos als albumtitel wordt verklaard door de inspiratiebron voor de songs op deze cd, zijn de ‘blues’-muziek. Sieben werkt intensief aan songs voor een eigen solocarrière, daarvoor legt hij zich toe op het Americana-genre met elementen uit de blues-, folk- en rockmuziek.

In 2011 leerden we hem voor het eerst als soloartiest kennen via zijn toenmalige debuutalbum “Until Grass” en een jaartje later was er al een tweede plaat met “Invite To Dance” die vol stond met schitterende rootsmuziek. En nu kunnen we ons dus verheugen op alweer een nieuwe cd van Theo Sieben met het twaalf songs tellende album “Delphinidin” waarop hij blues- en gospelmuziek harmonieus in elkaar laat overvloeien.

Stuk voor stuk eigen composities van deze zanger, gitarist, banjospeler en songschrijver die helemaal vooraan een kort instrumentaaltje als “Intro” speelt, waarna de van een knap blazersarrangement voorziene albumtitelsong “Delphinidin (She Loves 13’s)” als eerste gezongen track wordt aangeboden. Sieben’s echtgenote Judith Kolen is op deze nieuwe plaat wat minder nadrukkelijk aanwezig, maar ze levert toch nog ‘fiddle’-werk op de song “Bumpy Road Blues” en verzorgt harmony vocals bij de ‘swamp blues’-song “Jesus Is A Mighty Good Leader” (zie live gebrachte akoestische versie op video).

Er wordt op deze cd vlotjes afgewisseld tussen ruim georkestreerde nummers met “Delphinidin (She Loves 13’s)”, “Get Yer Ticket”, “Jesus Is A Mighty Good Leader”, “Clear As Coal”, “Bumpy Road Blues” en “(My Personal) Immigration Blues” als voorbeelden, naast eerder akoestisch gebrachte songs zoals “Make A Joyful Noise”, “The Killing Of Dimebag”, “Synchronicity Blues”, “Science Blues” en “Sewing Machine Blues II”.

Theo Sieben’s muziek wordt heel sterk beïnvloed door de traditionele Amerikaanse folk en blues en nergens op deze plaat kan de luisteraar ook maar enige link leggen naar zijn Nederlandse roots, wat toch als een hele verdienste mag worden beschouwd. Genieten dus maar van deze cd “Delphinidin”.

(valsam)

CD-RELEASE DATUM: 7 maart 2016

 

Artiest info
Website  
 

Label: Highwind Howl Records

video