WESTERN STAR – FIREBALL

Ietwat verrassend was het om de naam van Ken Bethea als producer terug te vinden op het hoesje van de debuutplaat “Fireball” van de in 2013 opgerichte Texaanse punkrockgroep ‘Western Star’. Ken Bethea is de leadgitarist bij de Amerikaanse alt.countrygroep ‘Old 97’s’ uit Dallas waarmee hij sinds hun oprichting in 1993 tien studioalbums heeft uitgebracht.

Die link tussen alt.country en punkrock is ons niet helemaal duidelijk, maar feit blijft dat “Fireball” een uitstekende maar loeiend harde eerste plaat is geworden voor het kwartet ‘Western Star’ dat is samengesteld uit zanger-gitarist Max Jeffers, bassist Nicholas Jeffers, leadgitarist Justin Myers en drummer Bob Shade.

Het album werd al in de zomer van 2013 opgenomen in Baltimore, Maryland en in Amerika op de markt gebracht in december van datzelfde jaar. Het alternatieve platenlabel ‘Saustex Records’ vond dat deze cd een internationale release verdiende en bracht “Fireball” eind vorig jaar wereldwijd op de platenmarkt.

Het album bestaat uit twaalf nummers die uw oren gedurende zo’n 42 minuten zullen teisteren. Deze twaalf songs zijn allemaal eigen composities van de bandleden van ‘Western Star’ en ze brengen ze stuk voor stuk in een rauwe mix van punk en rock’n’roll met veel gitaargeweld en een stevig dreunende bas- en drumsound.

In hun biografie verwijzen ze naar hun muzikale voorbeelden, zijnde de Ierse rockgroep ‘Thin Lizzy’ (met frontman Phil Lynott) en de Amerikaanse rockformatie ‘The Pixies’ (met Kim Deal en Black Francis). Die ‘recht-voor-de-raap’ rock’n’roll van beide groepen is inderdaad eveneens terug te horen in de soms wat rommelig klinkende punksound van ‘Western Star’.

“Fireball”, “Ghostchaser” (zie live versie op video), “The Difference” en “For Cryin’ Out Loud” zijn loeiharde songs waarin de beuk er van begin af aan wordt ingegooid. Zoals het bij haast alle hardrockgroepen het geval is, moet er ook hier een soort van rustpunt ingebouwd worden. Dat doet ‘Western Star’ met de relatief rustige nummers “Thousand Heartaches”, “Forever & A Day” en “Stars & Cards”, dat mits wat ‘goodwill’ als een rockballad zou kunnen worden gedefinieerd.

Voor het nummer “Clockwork” lijkt de band zich te hebben laten inspireren door de epische rocksound van ‘Led Zeppelin’. Als geheide liefhebbers van melodie en harmonieuze klanken zijn de songs “Aeroangel”, “Lady Killer” en “Closer To The Edge” onze favoriete tracks uit deze cd. De stilte die valt na de laatste noten van slotsong “Oracle” is dan ook meer dan welgekomen voor onze oortjes, want meteen naar bed na het beluisteren van “Fireball” van ‘Western Star’ lijkt ons een onmogelijke opgave.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Saustex Records

video