BIRDPEN – O’ MIGHTY VISION

Dave Pen en Mike Bird zijn twee Britse muzikanten uit Southampton die samen muziek maken onder de zichzelf verklarende groepsnaam ‘BirdPen’ en daarnaast ook deel uitmaken van de Londense elektrorockformatie ‘Archive’. Ze begonnen in 2003 als duo met het uitbrengen van een serie ep-tjes vooraleer ze in 2009 hun officiële debuutplaat “On/Off/Safety/Danger” op de markt brachten, die drie jaartjes later werd opgevolgd door album nummer twee “Global Lows”. In 2015 verscheen dan een derde plaat onder de titel “In The Company Of Imaginary Friends”.

Wie dacht dat ‘BirdPen’ de regelmaat van om de drie jaar een plaat uit te brengen verder zou gaan hanteren, heeft zich echter vergist, want album nummer vier “O’ Mighty Vision” zal op 26 augustus 2016 in de rekken liggen bij de betere platenzaken. Meteen na de release van hun derde cd begonnen Dave Pen en Mike Bird al aan nummers voor deze nieuwe plaat. Het werden er in totaal acht die op de cd zijn beland en het zijn tracks waarin hier en daar flarden van bands als ‘Editors’, ‘Radiohead’ en progrockband ‘Alan Parsons Project’ te horen zijn.

De inspiratie voor enkele liedjes werd gevonden in de toen op handen zijnde algemene verkiezingen in Groot-Brittannië, een periode waarin de mooiste beloften gemaakt worden en een betere wereld en een beter leven als vanzelfsprekend voor iedere burger in het land wordt beschouwd door de op een selectie voor een parlementszitje mikkende politici. Het geselecteerde thema voor deze vierde plaat van ‘BirdPen’ werd dan ook ‘leugens’ en de nummers handelen over hoe de mensen voor de aap worden gehouden door overambitieuze en machtsgeile politici die hun activiteiten financieren met het geld dat ze uit de zakken van de bevolking stelen. De recente ‘Brexit’-puinhoop toont aan dat het thema ook nu nog ontzettend actueel is.

“O’ Mighty Vision” is ook een plaat met liedjes die de mensen hoop moet geven en moed wil inspreken om in het goede van de mensheid te blijven geloven. Nooit opgeven is dan ook de boodschap van enkele nummers op deze cd, zoals titeltrack “O’ Mighty Vision”, het 12 en halve minuut durende “The Solution Is The Route Of All My Problems”, “Trust” en “Dance To The End”. Maar zoals aangegeven wordt er ook enkele keren snoeihard uitgehaald naar de machthebbers zoals in “The Chairman” (zie video), “Tookit” en “Traitors”, onze favoriete song op dit album.

In het najaar zullen de twee heren van ‘BirdPen’ aan een Europese tournee beginnen die hen ook in de Benelux zal laten passeren. Tegen die tijd is hun werk misschien al wat beter bekend bij het muziekminnende publiek, dat dan kan beslissen om zo’n concert van deze Britse elektropop- en rockformatie mee te pikken. Wij kunnen de overweging van zo’n beslissing alvast aanraden op basis van de kwaliteit van dit album “O’ Mighty Vision”.

(valsam)

CD-RELEASE: 26 AUGUSTUS 2016

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: JAR Records

video