JOHN JOHN BROWN – THE ROAD

Eind 2013 werd de Amerikaanse singer-songwriter John John Brown uit Winter Garden, Florida de fiere vader van een tweeling. De geboorte van zijn zoontjes inspireerde hem voor het schrijven van liedjes voor zijn debuutplaat “The Road”, een album met tien folkliedjes waar hij zowel tekst als muziek voor schreef. Dat de release van deze eerste plaat nog veel voeten in de aarde heeft gehad, blijkt uit het feit dat het album pas drie jaar later werd gerealiseerd in een productie van Justin Beckler die de opnamen in Casselberry, Florida coördineerde.

In de aanloop naar het uitbrengen van “The Road” trad John John Brown al vaak op en hij wist daardoor het respect en de erkenning van het muziekminnende publiek in Florida te verkrijgen. Ze beloonden hem alvast met twee prijzen: een finaleplaats in de ‘New Folk Competition’ in Kerrville en als winnaar van de prestigieuze ‘South Florida Folk Festival Songwriting Contest’.

Albumproducer Justin Beckler zorgt zelf met gitaren, lap steel, bas, piano, banjo en percussie voor heel wat van de instrumentatie op deze plaat. Andere medewerkers aan de opname waren Joe Lederman op drums, Jason Thomas op viool, Emily Kopp als harmony vocaliste bij het nummer “What I Really Wanna Do (Machu Picchu)” en Laney Jones die meezingt op de song “Heartshine” (zie video) en in een duet met John John Brown op het heerlijke “On Our Own Again”.

In het nummer “The Wind” en ook bij “Dust And Bones” klinkt John John Brown met zijn laid back gebrachte versies een beetje als J.J. Cale. In de vakpers wordt zijn stem en stijl ook wel eens vergeleken met die van Cat Stevens in zijn gloriejaren ‘70. We kunnen ons daar ook wel in vinden, vooral dan bij de albumtiteltrack “The Road” en de songs “Spirits In The Silence”, “Pull On Through” en “Live My Life For You”.

Eigenlijk krijg je als luisteraar nergens de indruk dat “The Road” een debuutplaat is. John John Brown heeft zijn liedjes goed lang laten rijpen vooraleer hij ze voor dit album heeft opgenomen. De songs klinken zeer professioneel en enkele nummers hebben een tijdloos karakter als folksong. We zijn dan ook zeer benieuwd of een tweede plaat van deze muzikant eenzelfde kwaliteitsniveau kan bereiken.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

video