DANA FALCONBERRY AND MEDICINE BOW – FROM THE FOREST CAME THE FIRE

Ik heb net een snoeiharde rockplaat van een recensie voorzien en meteen daarna de cd “From The Forest Came The Fire” van de Amerikaanse folkzangeres en songschrijfster Dana Falconberry in de lader van de cd-speler geschoven. Het contrast tussen de aangeboden muziek kan dus echt niet groter zijn. Maar ik wil ook graag meteen meegeven dat dit rustigere muzikale werk me veel beter ligt.

Dana Falconberry stamt uit Dearborn, Michigan maar ze verhuisde in 2004 naar Austin, Texas waar de muziek in even grote mate aanwezig is als de lucht die men er inademt. Haar nummers gaan vaak over de natuur en over in het wild levende dieren. De laatste vijf jaar treedt ze live op met de formatie ‘Medicine Bow’ die haar ook in de studio ondersteunt bij de opname van haar platen.

Gina Dvorak (gitaar, banjo), Karla Manzur (piano) en Lindsey Verrill (cello) zijn de drie vrouwelijke leden van ‘Medicine Bow’, aangevuld met de twee heren Christopher Cox (bas, gitaar, synthesizer) en Matthew Shepherd (drums en percussie). Zij waren dus ook allemaal in de opnamestudio aanwezig voor de registratie van de negen liedjes op haar nieuwste cd “From The Forest Came The Fire”, een heel aangenaam beluisterbare plaat die de luisteraar gedurende drie kwartier kan blijven boeien.

Dit is haar vijfde album sinds de release van haar debuutplaat “Paper Sailboat” in 2007. Daarna volgden ook nog “Oh Skies Of Grey” in 2008, “Halletts” in 2010 en “Leelanau” in 2012. Deze nieuwe plaat herbergt mooie folksongs die Dana Falconberry allemaal zelf heeft gecomponeerd en die in twee studio’s in Austin, Texas werden opgenomen onder de supervisie van producer Jim Eno, ook drummer bij de Amerikaanse rockformatie ‘Spoon’ uit Austin.

De eerste single die uit deze plaat werd getrokken is het bijna zeven minuten durende nummer “Dolomite”, dat ondertussen al een opvolger heeft gekregen in de vorm van het verhalende liedje “Cormorant” (zie video), de unieke vogelsoort die wij ‘aalscholver’ noemen en die tot 45 meter diep onder water kan duiken om er zijn voedsel te vangen.

Ondanks de grote begeleidingsgroep klinken de meeste liedjes op deze plaat heel fragiel, sober en ingetogen. Dat geldt o.a. voor “Calling Mountain”, “Cora Cora” en de sfeervolle nummers “Oxheart” en “Leona”. Ook bij de twee resterende liedjes, het schitterende “Powerlines“ en slotsong ”Alamogordo” blijft het tempo traag en laat de muziek aan de luisteraar toe om alle subtiele instrumentale elementen in deze songs één voor één te ontdekken.

Voor wie van rust en sfeer houdt, lijkt “From The Forest Came The Fire” van ‘Dana Falconberry And Medicine Bow’ een uitstekend album om beide gemoedstoestanden te helpen creëren. Het wat intensiever luisteren naar de songteksten zal u daarbij bovendien de poëtische krachten van deze Amerikaanse muzikante leren ervaren.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: BB*Island

video