TOM NEVEN – CLOSER

We moeten deze recensie beginnen met eerlijk toe te geven dat we tot heel recent nog nooit gehoord hadden van de Nederlandse singer-songwriter Tom Neven. Wat naslagwerk op het wereldwijde web leerde ons echter dat deze muzikant uit Etten-Leur al een aantal jaren optreedt als zanger bij de pop- en rockformatie ‘Lost Lions Of India’ uit Breda die in 2013 op plaat debuteerde met het album “Savannah Dreams”.

Naast zijn wat stevigere werk bij die groep componeert de 34-jarige onderwijzer Tom Neven ook zijn eigen folkliedjes die vaak sober en ingetogen worden gebracht, zonder daarbij echt tot het kleinkunstgenre te gaan horen. Met “Closer” als titel verscheen er nu een plaat van Tom Neven waarop hij negen zelfgeschreven liedjes heeft opgenomen, naar eigen zeggen in een bijna één jaar durende periode en tot stand gekomen in een heel klein huisje in Rotterdam en in een heel groot huis in het Noord-Brabantse Deurne onder de supervisie van producer Jules Fransen.

Voor de opname van die debuutplaat als soloartiest kreeg hij instrumentale support van bassist Rob Couweleers, drummers Dennis Mols en Jules Fransen en van de Venlose singer-songwriter Alex Akela op viool en dobrogitaar. Voor de hier en daar opduikende backing vocals kon Tom Neven rekenen op Robbert van Elewout en de ravissante Hilda Ruijs, zelf een veelbelovend singer-songwritertalent.

Tom Neven heeft overduidelijk veel positieve energie en creativiteit gestoken in deze composities, zowel op het vlak van de orkestratie van de nummers als voor het schrijven van betekenisvolle en vaak poëtische songteksten. Openingstrack “Follow Me Home” is eveneens de eerste single en u kunt er kennis mee maken via de bij deze recensie gevoegde video.

Het breekbare karakter van sobere akoestische songs als titeltrack “Closer”, “Release Me”, “Little Sister” of het emotionele “Empty House” zijn heel typerend voor het werk van Tom Neven. Maar hij heeft nog veel meer leuks in petto dankzij meer uptempo gebrachte liedjes als “Wash It Away”, “Time” waarop Hilda Ruijs erg knap meezingt en “The Stranger & Me”, songs waarin er ook een bredere instrumentatie te horen is die voor de nodige variatie tussen de liedjes op “Closer” zorgt.

Het allersterkste kenmerk van deze plaat is echter dat er geen enkele song van mindere kwaliteit te bespeuren valt, naast het feit dat het hele album als vanzelfsprekend kan worden geabsorbeerd door de luisteraar, zonder ook maar eventjes te vervelen of hem/haar op zoek te doen gaan naar de doorspoelknop van de cd-speler.

Vocaal gezien is dit bovendien één van de allerbeste platen die we hier de laatste jaren toegestuurd hebben gekregen, waarvoor onze oprechte felicitaties aan Tom Neven, de man die al dit moois heeft gecreëerd. Deze uitstekende debuutplaat hoort absoluut in je platenverzameling geklasseerd te worden naast het werk van ‘Snow Patrol’, Glen Hansard & ‘The Frames’ en andere geweldige singer-songwriters als Milow, Damien Rice en David Gray. Pure klasse!

(valsam)

 

 

Artiest info
   
 

video