NICK FERRIO – AMONGST THE COYOTES AND BIRDSONGS

De aanblik van de hond met de gebreide muts op het hoofd die op een foto het cd-boekje siert zal het hart van iedere dierenvriend doen smelten, dat staat buiten kijf. We hebben het hier over het songtekstboekje bij de nieuwe plaat van de Canadese muzikant Nick Ferrio uit Peterborough, Ontario. Hij is misschien wel bij u bekend als bassist van de indie rockformatie ‘The Burning Hell’ of van ‘Baby Eagle & The Proud Mothers’, de indie rockgroep van de Canadese singer-songwriter Steve Lambke.

In 2012 bracht Nick Ferrio een eerste soloplaat op de markt met zelf gecomponeerde nummers. Dat was de cd “Nick Ferrio & His Feelings” waarop hij zijn liefde voor de pure countrymuziek in songs heeft omgezet. Tijdloze liedjes in de stijl van Tom T. Hall, George Jones en Willie Nelson uit de oude countrydoos en songs die dus meestal verzadigd worden door veelvuldig pedal steelgitaarwerk.

Blijkbaar slaat dit genre nog steeds goed aan bij het grote publiek, denk bijvoorbeeld maar aan Daniel Romano en Sturgill Simpson. Dus was de tijd gekomen voor Nick Ferrio om een waardige opvolger van die debuutplaat als soloartiest te creëren. Die is er nu gekomen in de vorm van het album “Amongst The Coyotes And Birdsongs”. Daarop brengt Nick Ferrio negen liedjes waarvan hij er voor acht zelf tekst en muziek heeft geschreven en met “Hangman” een traditionele Engelse ballad covert.

Voor de opname van deze songs kreeg hij de professionele hulp van de bassisten Dan Fortin en Gavin Gardiner, leadzanger van indie folkgroep ‘The Wooden Sky’ uit Toronto en ook co-producer van deze cd, drummers Ian Kehoe (van ‘Marine Dreams’) en Andrew Kekewich, de hierboven al vermelde gitarist Steve Lambke die nu bij indie rockgroep ‘Constantines’ actief is en pedal steel-speler Matt Monoogian.

Vocale steun voor Nick Ferrio werd verleend door de Canadese singer-songwriter Julie Doiron bij de liedjes “Mirrorball Shine” en “Hangman” en door Sylvie Smith en Jonas Bonnetta (zanger van indie folkgroep ‘Evening Hymns’) bij “Come Hell Or High Water”, een noodkreet om een bedreigde liefde te redden en een song die als eerste single uit deze cd wordt gelanceerd.

Tamara Lindeman, de leadzangeres van de folkgroep ‘The Weather Station’, zingt met Nick Ferrio mee op vier tracks: albumopener “Hide My Love” (zie video), het daarop volgende “Fall In Love”, onze favoriete song “Wrecking Ball” en albumtiteltrack “Amongst The Coyotes And Birdsongs”, onze sterke nummer twee als favoriete track.

Met allerlei liefdesperikelen als onderwerp is dit een plaat die voor iedere verliefde persoon wel iets toepasselijks te bieden heeft. Of het nu gaat over verliefd worden, over problemen die tijdens een relatie kunnen opduiken of over het afbreken van een liefdesverbond, er staat zeker één of ander liedje op deze cd die de bijpassende gevoelens van iedere betrokkene zal kunnen weergeven.

Slotsong “Back In Town” is een beklijvend intiem nummer met eenvoudige woorden die de pijnlijke gevoelens beschrijven als iedereen en alles moet worden achtergelaten: “Don’t leave me much to believe in, now that all that’s good is gone” is een voor zichzelf sprekende zin uit dit lied. “Amongst The Coyotes And Birdsongs” is een heel mooie nieuwe gevoelsplaat van een zeer getalenteerde Canadese singer-songwriter die Nick Ferrio zeker is.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: BB*Island

video