DAN PATLANSKY – INTROVERTIGO

 

Zuid Afrikaan, gitarist en singer-songwriter Dan Patlansky is al twee decennia lang een blues rock muzikant. Hij debuteerde in 1999 met het album “Standing At The Station” en bracht in 2004 bij Blue Note (EMI) “True Blues” uit. Hij werd in 2005 opgemerkt door Selwyn Miller, een in New Orléans wonende manager (David Gates, Bread, Randy Crawford, Petula Clark), die hem voor enkele optredens naar The Big Easy haalde. In 2006 ontwierp Fender voor hem een unieke gitaar en versterker.

Daarna volgden nog enkele elektrische en akoestische blues albums als “Real” (2006), “Move My Soul” (2009), “20 Stones” (2012), het unplugged akoestisch album “Wooden Thoughts” en “Dear Silence Thieves” (2014), met Theo Crous als producer.

In 2013 tourde Patlansky met Everlast in Europa en was hij de headliner van het Deense Horsens Blues Festival. In 2014 opende hij in het FNB stadium in Johannesburg voor Bruce Springsteen en was hij  in Noorwegen de headliner van het Fjord Blues Festival. “Dear Silence Thieves” is in Engeland uitgebracht in 2015, met shows in The Borderline in Londen en optredens in Polen, Nederland en Duitsland. Ook in 2015 was Patlansky “special guest” tijdens de Joe Satriani tour, die ook Engeland aan deed. 

Aan Dan Patlansky’s zevende (achtste, als ik er zijn unplugged album bij tel) studio album “Introvertigo” werkte opnieuw producer / keyboardspeler Theo Crous mee. Al vanaf de intro (enkele forse rake meppen op het drumstel) van de opener ”Run” gooit deze Zuid Afrikaan er zich al volledig in en zal je, tot aan het plotse einde, niet uit de drive van drummer Andy Maritz en bassist Clint Falconer geraken. Met ”Poor Old John” kiest Patlansky voor een bleusy shuffle en mengt hij zijn prachtige solo’s met swampy Zuiderse invloeden, doorheen de grooves van Rami Jaffe’s ‘s Hammond B3. Terwijl de opener over de reacties van mensen gaat, wanneer ze verenigd zijn in grote getalen, gaat dit tweede nummer over het overspel van ene John en wat de betrokken echtgenoot zal doen, als hij deze John in handen krijgt. ”Sonnava Faith” is een zware rocker over misbruiken binnen het Christendom. Het nummer, met een zware baslijn van Clint Falconer, wordt door het toetsenwerk van Theo Crous opgang getrokken. Hierna is het tijd voor wat rust. In ”Loosen Up The Grip”, een ballade over pestende kinderen, zijn het vooral de fraaie vocale harmonieën die opvallen. ”Heartbeat”, een nummer dat geschreven is vanuit het standpunt van een bedelende dakloze man, die ons er van probeert te overtuigen, dat hij ook een mens is. Het is een traditionele rauwe blues, die ingeleid wordt op akoestische gitaar en die zijn sterkte haalt uit de energie, die in het refrein zit. Patlansky kiest daarna met ”Stop The Messin’” opnieuw voor een hedendaags rock nummer, met een sex advies aan de vrouw. Patlansky vervolgt met ”Bet On Me”, waarin er gepleit wordt voor het nemen van risico’s om resultaat te kunnen halen. Het is een nummer, dat heel stekelig overkomt. ”Still Wanna Be Your Man” is een blues ballade, over het gekende dilemma van iedere muzikant: kiezen voor onderweg zijn of voor thuis te zijn. Ook nu weer is Jaffe ontzettend knap bezig als hij zijn Hammond beroert en de solo’s van een meesterlijke Patlansky inleidt. Voor ”Western Decay” geldt het gezegde, dat vroeger alles beter was en dat de toekomst maar somber lijkt. De afsluiter ”Queen Puree” is een nummer over Patlansky’s dochter Sofia, die zijn leven als kind nu al beheerst. Het is een blues rocker, die de band volop in de schijnwerpers zet en, die op een knappe manier het album afsluit.  

Dan Patlansky’s nieuwe album “Introvertigo” is een prima blues rock album, dat een breed publiek zal aanspreken. Het is niet te begrijpen, dat Patlansky hier (ik bedoel expliciet in België!) live niet aan de bak komt. Patlansky’s “Sweet Home Africa Solo Acoustic Tour” startte in mei. Hij zal dan in Nederland, Duitsland en, in de UK als “special guest” van King King, te zien zijn.

Eric Schuurmans

 

 

 

Album track list: 1”Run” - 2”Poor Old John” - 3”Sonnava Faith” - 4”Loosen Up The Grip” - 5”Heartbeat” [& L. Muller] - 6”Stop The Messin’” [& C. Falconer] - 7”Bet On Me” - 8”Still Wanna Be Your Man” - 9”Western Decay” - 10”Queen Puree” – Music / Lyrics by D. Patlansky, and/or as [noted] ℗ 2016 – Produced by Theo Crous

Album Line-up:
Dan Patlansky: vocals, guitars, backing vocals
Clint Falconer: bass
Andy Maritz: drums
Rami Jaffe: Hammond B3 (2,6-8)
Theo Crous: keys, backing vocals

Discography Dan Patlansky:
2016 – Introvergio / 2014 – Dear Silence Thieves / 2013 – Wooden Thoughts, unplugged & acoustic album / 2012 – 20 Stones / 2009 – Move My Soul / 2006 – Real / 2004 – True Blues / 1999 - Standing At The Station

 

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Dan Patlansky Music / Caroline International

video