THE EVERYDAYS – WHEN IT’S ALL OVER

‘The Everydays’ is een Amerikaans folkduo uit Black Mountain, North Carolina, bestaande uit Tim Marsh en David Zoll. Beiden spelen ze op akoestische gitaar en schrijven ze liedjes, terwijl ze ook samen zorgen voor het zangwerk bij de songs op hun platen. Ze debuteerden in 2014 met het titelloze album “The Everydays” waar ze nu een opvolger voor hebben klaargestoomd.

Die tweede cd kreeg de titel “When It’s All Over” en bevat negen nieuwe nummers waarvan David Zoll er vier heeft gecomponeerd en Tim Marsh voor tekst en muziek van de vijf andere liedjes tekende. ‘The Everydays’ beperken zich niet tot enkel akoestische gitaar in de begeleiding van hun songs, want voor de opname van deze cd hebben ze vier gastmuzikanten in de studio gehaald voor het spelen op basgitaar (Ian Harrod), Hammondorgel (Jeff Knorr), drums (Ryan Lassiter) en pedal steel (Matt Smith).

Hierdoor krijgen we een mooi georkestreerde plaat te horen met vlotjes in het gehoor liggende folkliedjes, waarbij de heerlijke albumtiteltrack “When It’s All Over” de spits mag afbijten. Die emotionele song schreef David Zoll als een brief voor zijn vrouw toen zij weg was om voor haar stervende broer te zorgen.

Met vooral het verlies van liefde en geluk en hoe daarmee omgaan als thema voor deze liedjes zou men de indruk kunnen krijgen dat we een plaat vol ‘tristesse’ aangeboden krijgen door dit duo. Dat klopt echter niet helemaal, want de melodieën klinken af en toe zelfs opgewekt en vrolijk, zoals bij “Backwards Just Because”, “Wasting Time” en “Loving You”. De pure ballads op deze tweede plaat van ‘The Everydays’ zijn “One by One”, de emotievolle country-tearjerker “Playing With Fire”, “Careless” en slotnummer “On This World”.

Deze twee muzikanten zijn ook actief als soloartiest en als singer-songwriter van akoestische folkmuziek. Met twee gitaar spelende mannen die samen zingen kan het moeilijk anders dan dat er in de vakpers vergelijkingen worden gemaakt met ‘Simon & Garfunkel’ of ‘The Everly Brothers’, maar wij vinden toch dat dit niet echt op gaat.

Onze persoonlijke voorkeur gaat bij dit album van ‘The Everydays’ wat meer uit naar de liedjes die David Zoll heeft geschreven, maar eigenlijk zijn alle negen songs op deze plaat heel aangenaam te beluisteren. We vinden het alleen maar jammer dat er al na amper 34 minuten een einde aan het genieten van de folksongs van dit duo is gekomen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby