STEVE WAITT – STRANGER IN A STRANGER LAND

De New Yorkse muzikant Steve Waitt heeft door de jaren heen al een stevige reputatie opgebouwd als pianist, zanger en songschrijver. Qua muziekstijl opereert hij in de wereld van folk en rock, waarbij hij subtiel invloeden uit de blues- en jazzwereld van zijn vorige verblijfplaats in New Orleans in zijn composities laat doorklinken.

Hij speelt heel graag live en tourt daarom ook haast permanent doorheen Amerika en Europa om samen met zijn begeleidingsband optredens te verzorgen. Als hij daarna terug thuis komt, dan staat hij nog bijna elke avond ergens in één of andere club of concertzaal in New York City zijn ding te doen. Muziek maken en spelen zit gewoonweg in elke druppel bloed in het lijf van deze artiest en dat kunt u bijvoorbeeld zelf ervaren via zijn live album “Live At Rockwood Music Hall” uit 2007. Die ging destijds nog vooraf aan zijn eerste echte studioplaat “Blue Parade” die pas midden 2008 werd uitgebracht.

Die muzikale geestdrift van Steve Waitt kan nu ook iedereen horen dankzij de twaalf liedjes die hij heeft verzameld op zijn uitstekende plaat “Stranger In A Stranger Land” die bijna acht jaar na zijn debuutalbum op de markt is verschenen. Steve Waitt componeert en speelt zijn liedjes van achter zijn Rhodes-orgel of Wurlitzer-piano en zijn band bestaat verder uit gitarist Greg Tuohey, bassist Tim Lappin en drummer Crash Gordon. Voor de opname van dit album werden er daarenboven nog heel wat extra instrumentalisten in de studio uitgenodigd voor een bijdrage aan één of andere song.

De muziek voor de liedjes op “Stranger In A Stranger Land” werd door Steve Waitt gecomponeerd, regelmatig met wat extra support van één van zijn bandleden. Voor de tekst bij openingstrack en uitstekende single “Jump The Gun” (zie video) en voor de ritmische song “Compass Rose” kon hij bovendien rekenen op de creatieve hulp van zijn levenspartner en geliefde Aimee Delong.

Wij vinden dat het werk van Steve Waitt af en toe wel wat gelijkenissen oproept met dat van singer-songwriters als James Taylor, Jack Johnson of Ben Harper. O.a. voor “Like Water” en voor de zeer mooie ballads “Stranger” en “Songs For The Hurricane” kunnen die vergelijkingen volgens ons opgaan.

In de pure pianosongs “A Ghost You Let In”, “Go On Then” en het jazzy “Made My Heart A Hammock” denken we eerder in de richting van iemand als Billy Joel of Bruce Hornsby als we Steve Waitt ergens mee willen vergelijken. Slotsong “Lily Rose” is dan weer vervuld van een nostalgische New Orleans-sound met een heuse brassband en grote trom in de instrumentatie. Daarna krijgen we met het mooie “St. Joe’s Lullaby” nog een soort slaapliedje dat als ‘hidden track’ aan dit album werd toegevoegd.

“Tell Him It’s Alright” is eveneens een heel klein, fragiel en intiem gehouden liedje over een afgebroken relatie, maar het is tegelijkertijd ook onze favoriete song op dit album. Ook “1800 Miles” is sober en elegant; een liedje waarin hij de eenzaamheid bezingt die hij ervaart als hij weer ergens onderweg is voor een nieuw concert, ver weg van zijn geliefde.

In augustus 2016 zal hij nog verder weg zijn, want dan verzorgt Steve Waitt met zijn band vijftien optredens in Europa. Jammer is dat hij daarbij alleen Duitsland zal aandoen en de Benelux links laat liggen. Misschien is het brengen van enkele live shows in onze contreien toch iets wat deze talentrijke Amerikaan voor binnenkort moet overwegen.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Make My Day Records / Indigo

video