JIMMY PIZZITOLA – THE CHOCTAW WILDFIRE SESSIONS

Uit het muzikale bastion van Houston, Texas mochten we deze week een cd ontvangen van singer-songwriter Jimmy Pizzitola. Als kind kreeg hij in de jaren ’70 het betere singer-songwriterwerk ingelepeld van op de achterbank van de wagen van zijn moeder. Zij speelde muziek van o.a. Neil Young, Jim Croce, James Taylor en Gerry Rafferty in de auto, terwijl zijn vader meer fan was van countrysterren als Hank Williams, Waylon Jennings en Willie Nelson en het werk van die artiesten onder zijn aandacht bracht.

Aan het einde van de vorige eeuw schreef Jimmy Pizzitola songs voor de alt.countryformatie ‘Jimmy James & The Enablers’ waar hij ook als leadzanger het voortouw nam. Hun bekendste songs waren “Sweet Marie” en “Where The Hell’s The Johnny Cash In Your Jukebox?”. Met die brede mix van invloeden en ervaringen begon hij aan zijn eigen muzikale carrière door zelf liedjes te gaan schrijven en ze in 2010 voor het eerst als soloartiest op plaat te zetten. Dat werd zijn debuutalbum “Poet On The Run” waar vooral liedjes in de typische Townes Van Zandt-stijl op te horen zijn.

Met “The Choctaw Wildfire Sessions” heeft hij nu zes jaar later een vervolg op die debuutplaat opgenomen. ‘Choctaw Wildfire’ is een honky-tonk en boogie-woogie muziek spelende formatie uit Austin, Texas met zanger en songschrijver Charlie Pierce aan de piano, Will Landin op bas en tuba en Leland Potter (o.a. Rosie Flores & Dale Watson) op drums. Zij spelen nu ook mee met Jimmy Pizzitola op de elf liedjes van deze nieuwe cd. Andere instrumentalisten zijn Justin Douglas op gitaar, lap steel en pedal steel en Matt Harlan op elektrische gitaar, terwijl Ellen O’Meara voor harmony vocals zorgt op enkele tracks.

Tien van de nummers op “The Choctaw Wildfire Sessions” zijn eigen composities en het al oudere “Where’s The Johnny Cash?” (zie video) krijgt op dit album een welverdiende herkansing. Eén liedje werd geselecteerd om te coveren: dat werd het meer dan 6 minuten durende “The Tigers”, een song van Troy Von Balthazar uit diens cd “How To Live On Nothing” uit 2010.

De liedjes op deze plaat zijn countryrockers als “Pierced And Tattooed”, “Buffalo Bayou” en “Fresh Water”, maar onze voorkeur gaat toch voornamelijk uit naar de typische countryballads die Jimmy Pizzitola hier brengt. Daar zijn enkele tijdloze pareltjes bij zoals “Evermore”, “Walk With Me” en “Shiny Medals”. De mooie openingstrack “Give You Love” verdient daarnaast ook nog een aparte vermelding. Onze conclusie is dan ook: leuke nieuwe plaat van een interessante Texaanse singer-songwriter.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Supahit Records

video