MICHAEL McDERMOTT – WILLOW SPRINGS

Men zou kunnen stellen dat de Amerikaanse singer-songwriter Michael McDermott uit Chicago, Illinois is samengesteld uit 50% Bruce Springsteen, 30% Bob Dylan en 20% Van Morrison. Begin jaren ’90 dook hij voor het eerst op als performer en folkrockzanger in diverse koffiehuizen in zijn thuishaven Chicago. Zijn eerste plaat “620 W. Surf” verscheen in 1991 op de markt en in de voorbije 25 jaar zijn daar nog een tiental andere albums bij gekomen.

Zijn Ierse roots verwerkt Michael McDermott in de typisch Amerikaanse folk- en rocksongs die hij componeert en op zijn platen presenteert. Zo ook in de twaalf zelf geschreven nummers die nu op zijn nieuwste, tiende soloalbum “Willow Springs” te horen zijn. De gelijknamige song is de openingstrack van de cd en ook de eerste single uit deze plaat. U kunt dit nummer beluisteren via de aan deze recensie toegevoegde video.

Hoe komt het toch dat dit grote muzikale talent na al die jaren nog niet op de verdiende erkenning van de muziekwereld kan rekenen? Een ijzersterk nummer als “Getaway Car” klinkt helemaal alsof het van de “Nebraska”-plaat uit 1982 van Bruce Springsteen werd gehaald en ook “These Last Few Days” zou zomaar van ‘The Boss’ kunnen zijn.

Michael McDermott begeleidt zichzelf op piano bij de akoestische ballad “Butterfly” en het van een Dylaneske mondharmonica voorziene “Half Empty Kinda Guy” is een swingende rocksong die opnieuw een imaginaire samenwerking met ‘The E Street Band’ laat vermoeden. Daarmee is de eerste helft van “Willow Springs” al gepasseerd.

Maar niet getreurd want het gaat even kwalitatief verder op de nog resterende zes nummers, te beginnen met de emotionele ballad “One Minus One” en het door banjo begeleide, zelf relativerende “Folksinger”. Het schitterende “Let A Little Light In” wordt daarna op een swingend ‘Motown’-soulritme gepresenteerd.

Voor het over de dood van zijn vader handelende “Shadow In The Wind” werd een sobere begeleiding met gitaar, piano en mondharmonica bedacht voor dit alweer sterk Springsteen-schatplichtige nummer dat zeven minuten lang puur luisterplezier verschaft. En zoals zo vaak wordt het allermooiste dan ook nog tot het laatst bewaard. Op dit album is dat de emotionele ballad “What Dreams May Come” waarmee een einde aan deze schitterende plaat komt. Doorheen al deze tracks is er trouwens altijd die constante, zijnde de prachtige zang van de doorleefde, wat schorre stem van Michael McDermott.

In 2009 trouwde Michael McDermott op tournee in Italië met singer-songwriter Heather Horton en iets meer dan een jaartje daarna werd hun dochter Rain geboren. Zijn vrouw zingt harmony vocals en speelt op viool mee in zijn begeleidingsband en ook op deze nieuwe zelf geproduceerde cd. Andere instrumentalisten die bij de opname van de plaat in de studio aanwezig waren zijn Lex Price op gitaar, Will Kimbrough op gitaar, mandoline en banjo, John Deaderick op toetsen en Rich Parenti op saxofoon, zeg maar de Clarence Clemons van dienst.

Tot slot willen we ook nog even meegeven dat Michael McDermott en Heather Horton in 2013 een nieuwe groep hebben opgericht onder de naam ‘The Westies’, een formatie waarmee ze Americana-, folk- en rootsmuziek brengen op twee in de voorbije twee jaar al uitgebrachte albums: “West Side Stories” en “Six On The Out”. Mocht u dus nog meer van al dit moois willen horen, dan kunnen we u dit muzikale zijproject van het echtpaar warm aanbevelen. Maar deze nieuwe cd “Willow Springs” lijkt me nog eerder verplichte aanschaf te zijn vooraleer u tot die volgende stap wenst over te gaan.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Pauper Sky Records

video