GREGG KOFI BROWN – ROCK’N’ROLL AND UFO’S

De Britse Afro-popgroep ‘Osibisa’ werd in 1969 in Londen opgericht door vier uit Ghana geïmmigreerde muzikanten en drie musici die hun roots hadden in de Caraïben. ‘Osibisa’ brengt wereldmuziek in een mix van Afrikaanse ritmes, jazz, funk, rock en R&B. Van 1970 tot 2009 bracht de groep zo’n dertigtal platen uit in een reeks die in 2009 werd afgesloten met een verzamelplaat “The Very Best Of Osibisa”.

Eén van de muzikanten die gedurende een periode van 22 jaar deel uitmaakte van deze pioniers van de wereldmuziek is Gregg Kofi Brown die er op basgitaar speelde. Deze uit Ghana afkomstige artiest heeft ook meerdere jaren samengewerkt met jazzdrummer Billy Cobham, hij was gastgitarist bij de Nigeriaanse legende van wereldmuziek ‘Bombino’ en speelde als sessiemuzikant mee op platen van o.a. Joe Cocker, Eric Burdon, Youssou Ndour, Amadou & Mariam en bij ‘Damon Albarn’s African Express’, het Afrikaanse muziekproject van de voormalige frontman van de Engelse rockgroep ‘Blur’ en van de virtuele band ‘Gorillaz’.

Platenlabel ‘Gonzo Multimedia’ heeft nu een muzikaal overzicht van de lange carrière van Gregg Kofi Brown uitgebracht onder de titel “Rock’N’Roll And UFO’s”. Er staan in totaal 17 nummers op deze verzamelaar met nooit eerder uitgebracht werk, naast demo’s en remixes van zijn vroegere nummers.

Een kort overzichtje van wat u van deze plaat mag verwachten: Dominic Miller, de leadgitarist van ‘Sting’ speelt op een aantal tracks mee, elektro-dance-artiest Tim Simenon aka ‘Bomb The Bass’ draagt vocaal bij aan het nummer “Take Your Time” en voormalig ‘The Who’-keyboardsspeler John Rabbit Bundrick is ook van de partij.

Verder zingt de cast van de ‘Who’-rockmusical ‘Tommy’ mee op “Listening To You” en verzorgt Pauline Henry, de Jamaicaanse zangeres van ‘The Chimes’, de lead vocals bij de liedjes “How Can I” en “This Guy”. Brown’s collega’s van ‘Osibisa’ doen mee op het nummer “Whisper In The Wind” en ‘Seal’-gitarist Gus Isidore speelt eveneens mee bij twee songs op dit album.

Zelf is Gregg Kofi Brown trouwens een meer dan goede zanger, iets wat hij op deze plaat o.a. laat horen in nummers als “Chasing Rainbows”, “Open Up My Arms” en “Shadow” (zie video) dat hier in een 6 minuten durende ‘dance-mix’ gebracht wordt. De liedjes “All The Way For You”, “Tender Eyes”, “Freedom’s Ring” en “Summer Rain” krijgen we hier aangeboden in een ‘unplugged’ versie waarin de zangkwaliteiten van deze man extra in de verf worden gezet.

Omdat Gregg Kofi Brown tot op heden met “Together As One” in 2005 nog maar één echte soloplaat heeft uitgebracht, zijn deze 17 tracks van het album “Rock’N’Roll And UFO’s” zeker een must voor muziekliefhebbers die zich in de carrière en het werk van deze Ghanese topmuzikant willen verdiepen. Voor al de anderen kan deze plaat eerder als aangename kennismaking dienst doen en voor het nodige muzikale genot zorgen. Tot slot willen we ook nog even vermelden dat hij omstreeks deze tijd een autobiografie in boekvorm heeft uitgebracht onder dezelfde titel als dit album. Veel leuke verhalen over allerlei gebeurtenissen in zijn lange muzikale loopbaan zullen daarin zeker aan bod komen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Gonzo Multimedia

video