KAURNA CRONIN – SOUTHERN LOSS

Kaurna Cronin is een amper 22-jarige folkzanger en songschrijver uit het Australische Adelaide, een grootstad met meer dan 1,2 miljoen inwoners. Kolonel William Light ontwierp in 1836 deze hoofdstad van South Australia en bouwde de grondvesten nabij de River Torrens in een gebied waar de originele Kaurna-bevolking woonde. De ouders van deze singer-songwriter hadden deze geschiedenis van hun thuisland in gedachten toen ze hem deze toch speciale naam hebben gegeven.

Zelf heeft hij dit gebeuren als thema gekozen voor de song “Passion Parade”, de eerste single en het openingsnummer op deze “Southern Loss”-cd en ook te beluisteren op bijgevoegde video. Dat Kaurna Cronin een fan is van artiesten als Paul Simon en Bob Dylan kan eigenlijk al goed gehoord worden in de zangstijl en het mondharmonicaspel bij dit eerste nummer.

Voor de opname van dit zelf geproduceerde album kreeg hij de steun van Tom Kneebone (gitaren), Kiah Gossner (bas), David Resce (drums), Aaron Nash (orgel en piano) en Julian Ferraretto (viool). Vrouwelijke harmony vocals worden verzorgd door Delia Obst, Laura Knowling en Tara McHenry.

“Don’t Grow Up Too Fast”, “Forgetting The Blue” en “Never Get You Off My Mind” zijn stuk voor stuk uitstekende folksongs die u al van bij de eerste beluistering zult kunnen appreciëren. Bij een aantal liedjes doet Kaurna Cronin ons denken aan het werk van de Engelse singer-songwriter Tom McRae. Dat is het geval bij “I Killed My Own” en ook bij de akoestisch gebrachte slotsong “Limping Dove”.

De debuutplaat van Kaurna Cronin dateert van juni vorig jaar en had “Glass Fool” als titel. De positieve kritieken van de vakpers (inclusief ‘Rootstime’) en het enthousiasme van het publiek stimuleerde hem tot het componeren van nieuwe nummers die nu al op een tweede album zijn terecht gekomen.

“Southern Loss” is zeker een bevestiging van de hoge verwachtingen die in Kaurna Cronin werden gesteld na het succes van zijn eerste plaat. Dit prille Australische talent komt voor een uitgebreide tournee naar Europa en u kunt hem daarbij in juli en augustus live gaan bewonderen en beluisteren in Nederland en België (zie data onderaan deze recensie): een aanrader voor uw culturele verrijking.

(valsam)

 “22 years young Australian folk singer and songwriter Kaurna Cronin hails from the South Australian capital Adelaide. In the songs on his second record “Southern Loss” the influences of his favourite musicians Bob Dylan and Paul Simon can easily be retrieved. To us, however, his core comparison is to be made with the British singer-songwriter Tom McRae and that should be regarded as a major compliment.” – www.rootstime.be    

 

19 juli 2016: Valkhof Festival, Nijmegen, NL
20 juli 2016: Drovers Dog, Amsterdam, NL
24 juli 2016: Garden Gig, Amsterdam, NL
24 juli 2016: L’Archiduc, Brussel, BE
27 juli 2016: Le Recre, Brussel, BE
22 augustus 2016: Noorderzon Festival, Groningen, NL

 

Artiest info
Website  
 

Label: Songs & Whispers

Distr.: Broken Silence

video

info: Hemifran