KALO – DEAR JOHN

Singer-songwriter / gitariste Bat-Or Kalo is de frontdame van het blues, R&B en rock trio KALO. Ze is in Haifa, Israël geboren, maar verhuisde in 2009 naar NYC, nadat ze in de School of Art in Oklahoma City haar studies klassieke en jazz gitaar afmaakte en in Tel-Aviv de EP “Flesh & Bones” opnam. Kalo verhuisde naar NYC om haar carrière als solo artieste aan te scherpen. In 2012 verlaat ze NYC om te kunnen werken aan nieuwe songs, die ze schreef in de Mississippi Delta en in andere staten in het Zuiden. In 2012, met Bat-Or Kalo (zang, gitaar), Mack McKinney (bas) en Erick Worrell (in 2015 vervangen door Mike Alexander op drums) startte KALO als trio. KALO haalde de halve finales van de International Blues Challenge in 2015, waar ze de Wichita Blues Society vertegenwoordigden. In 2016 vertegenwoordigde Bat-Or Kalo de Topeka Blues Society en haalde ze ook de halve finales.

“Dear John” is het debuut van KALO. Het is een album, met twaalf originele songs en een nummer van Christian Karlson en Madonna. Bat-Or Kalo zat hiervoor samen in Studio 7 in Oklahoma City, met bassist Mack McKinney, drummers Erin Nelson & Mike McCraw, Jon Knudson (viool, banjo, piano, keys) en Todd E. Clark (harmonica).

”Dear John” opent de rij sterk en hard met een drijvende drummer Erin Nelson die het tempo strak houdt. Met de ballade ”Treat Me Bad” wordt het even rustig en voor het folky ”March To The Light” heeft Jon Knudson zijn banjo omgehangen. ”Marie” is een ballade die zeker radio zendtijd zal halen en ”Heartbreak” een sensueel pop nummer, dat drijft op een relaxte melodie. De boogie track ”Oh Father” die hierna volgt, valt op door het ritme dat Nelson en McKinney opleggen, de harmonica van Todd Clark en de rauwe zang van Kalo zelf. ”Down Down Down” is gladde funky pop en ”Blue Chevy” een aangename mix van rock, pop en country. Verscheidenheid is troef, want ”Looking For Me” is bluegrass met Knudson op banjo en viool en Nelson op drums. In ”Once I Had A Heart” valt naast McKinney’s donkere baslijn ook Knudson’s orgel op. De ballade ”Goodbye” valt sterk op door zijn eenvoud en de boogie, de Madonna cover, ”Like It Or Not” door de reverbs, de harmonica grooves en de beat in de baslijn. ”Tender Love”, de laatste ballade, is knap gezongen door Kalo, waarbij ze uitstekend op piano begeleid wordt door Knudson. Als de drums en gitaar invallen, is het einde nabij. Knap! ”Can’t Sleep At Night” tenslotte, is een folk nummer, waar Kalo de lead niet alleen zingt. De begeleiding op akoestische gitaar met wat viool maakt alles netjes “clean” af.

KALO of Bat-Or Kalo en haar trio, is een dame die opvalt door haar muzikale verscheidenheid en klasse. Zowel liefhebbers van blues, folk, rock en R&B zullen hier zeker aan hun trekken komen. Deze dame moet je zeker even de kans geven!...

Eric Schuurmans

 

 

Album track list: 1”Dear John” - 2”Treat Me Bad” - 3”March To The Light”  [& Ty Young] - 4”Marie” - 5”Heartbreak”  - 6”Oh Father” - 7”Down Down Down” - 8”Blue Chevy” [& Ilan Shalom] - 9”Looking For Me” - 10”Once I Had A Heart” - 11”Goodbye” - 12”Like It Or Not” (cover) [Christian Karlsson, Pontus Winnberg, Henrik Jonback & Madonna] - 13”Tender Love” - 14”Can’t Sleep At Night” – Music / Lyrics by Bat-Or Kalo, and/or as [3,8,12] ℗ 2013 – Produced by Ty Young

Album Line-up:
Bat-Or Kalo: vocals, guitars
Mack McKinney: bass
Drums : Erin Nelson / Mike McCraw (4,12)
Jon Knudson: fiddle, banjo, piano, keys
Todd E Clark: harmonica
Background vocals : Bat-Or Kalo & Mack McKinney (2), Ty Young & Mack McKinney (3)

Discography ‘Kalo’:
2013 – Dear John / 2009 – Flesh & Bones, EP,8#

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Bat-or Kalo / Kalo
Info: Blind Raccoon

video