GRADY YATES – SALTWATER SOUL

Het lijkt wel alsof de Amerikaanse countryzanger en songschrijver Grady Yates een obsessie heeft voor alles wat met water te maken heeft. Dat is misschien wel te wijten aan het feit dat hij in Saint Louis Missouri aan de oevers van de Mississippi-rivier opgroeide. Toen hij vijf jaar was maakte hij samen met zijn ouders een reis naar de witte zandstranden van Florida, waar de Atlantische Oceaan een diepe indruk op hem heeft achtergelaten.

Als kind en tiener keek hij elke week met grote belangstelling en bewondering naar de vele optredens van countrysterren die in het muziekprogramma ‘Austin City Limits’ live op televisie werden uitgezonden. Hij wist toen al dat hij later zelf in dit muziekgenre actief zou gaan worden als singer-songwriter en hij besloot dan ook om in 1980 van Missouri naar Texas te verhuizen, het Mekka van de betere countrymuziek.

In zijn liedjes zijn diverse invloeden te horen van countryartiesten als Willie Nelson, James Taylor, Robert Earl Keen en de onlangs in mei overleden Guy Clark. Dat is zo bij de door Mitchell Smithey’s pedal steelgitaar gedomineerde nummers “Waitin’ On A Wave” en “Livin’ Off The Charts”, in de titeltrack van zijn nieuwste album “Saltwater Soul” of in het enige gecoverde nummer “Son Of A Son Of A Sailor” van Jimmy Buffett uit diens gelijknamige plaat van 1978. “Gumbo Gumbo” is dan eerder een aan New Orleans herinnerend cajun-nummer met calypso steel drums in de instrumentale begeleiding.

Maar in tegenstelling tot zijn vorige pure countryplaten kan er deze keer ook reggae- en calypso-muziek in enkele liedjes op de nieuwe cd van Grady Yates gehoord worden. Een aantal van de tien liedjes op het album werden trouwens tijdens een verblijf in de Caraïben gecomponeerd en dat is dan ook te horen in de openingstrack “In A Florida Key” en in nummers als “Back On Island Time” en “First World Problems”.

De enige wat vreemde eend in de bijt op deze plaat is de afsluitende pianoballad “The Sea And Mr. B”, een met Milo Deering op viool spelende song die ons wel meteen terug brengt naar de centrale thematiek van deze plaat “Saltwater Soul” van Grady Yates: de zee, het strand en het golvende water.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby