FLAT EARTH SOCIETY - TERMS OF EMBARRASSMENT

 

Flat Earth Society (FES) is een Belgische bigband opgericht door Peter Vermeersch (componist, producer en klarinettist) die nog steeds de scepter zwaait., hun eerste optreden dateert van 1997. Het repertoire van FES is een aparte mengeling van elementen uit de jazz, rock en punk, alles overgoten met een sausje chaotische creativiteit. FES is een vervolg op X-Legged Sally een groep die Vermeersch begon in 1988, oorspronkelijk bedoeld om muziek te componeren bij dansproducties, speelde deze jazz/rock groep een belangrijke rol in het ontstaan van veel Belgische indie-rockgroepen. FES werd vooral bekend door een optreden in het programma Levende Lijven op het Vlaamse Radio 1, de opnamen werden uitgebracht op het Viakra label. Na het faillissement van Viakra startte Vermeersch zijn eigen Zonk label. Vermeersch is een creatief wonderkind, hij componeerde de muziek voor Minoes, een kinderfilm van Vincent Bal naar een verhaal van Annie M.G. Schmidt, in 2002 was FES het huisorkest van het Brugge 2002 Festival. In 2003 was er hun Louis Armstrong project, The Armstrong Mutations. Jazz pianist Uri Caine en Peter Vermeersch werkten ook samen en in 2004 ging Caine met FES op tournee. Vermeersch werkte op verzoek van Gerard Mortier aan een opera op basis van het libretto Heliogabal van Thomas Jonigk.

FES is eigenlijk één van de leukste en zeker de meest eigenzinnige bands uit België. Hun muziek schiet alle kanten uit, hetgeen ervoor zorg draagt dat het schier onmogelijk is om daarvan op papier een duidelijke omschrijving te geven. Op deze, hun laatste cd Terms of Embarrassment staan er vier nummers van Frank Zappa, duidelijk één van de helden van Peter Vermeersch met wie hij veel muzikale invloeden deelt. De ondertitel Homage to Zappa or not, he’s dead anyway duidt er al op dat het hier niet gaat om rechtstreekse covers, FES geeft er haar eigen draai aan met Random Riffs, Take your clothes off when you dance, Solitude en City of tiny lites van Zappa. Natuurlijk staan er ook nummers op van Peter Vermeersch en wel Me standard, you poor, Abracadabra en Ahmad & Juan, zoals de titels al aangeven is er ook altijd humor in de muziek van FES, daarmee ligt een vergelijking met de muziek van Willem Breuker voor de hand, maar FES beweegt zich veel meer richting het rockidioom, zeker door de aanwezigheid van de scheurende gitaren van Mauro Pawlowski en Pierre Vervloesen. Zoals vaak het geval is bij dit fenomenale gezelschap, is deze cd ook live opgenomen, dan komen hun creatieve uitspattingen het best tot zijn recht door de wisselwerking met het publiek. Deze opnamen stammen uit 2014 van Boomtown/Handelsbeurs in Gent, Stadschouwbeurs in Mechelen, Lantaren Venster in Rotterdam, Stadsschouwburg in Sint-Niklaa en het Chassé Theater in Breda. Voor de schare FES fans is dit natuurlik gesneden koek, maar diegenen die niet vertrouwd zijn met hun oeuvre, gaat luisteren en val voor deze bijzondere muziek van meester Vermeersch en zijn trawanten!

Jan van Leersum

Bezetting:Pierre Vervloesen(gtr), Kristof Roseeuw(bs), Peter VandenBerghe((pno,keyb.), Teun Verbruggen(drs), Peter Vermeersch(basclt,clt), Tom Wauters(bsclt,vibes), Benjamin Boutreur(as), Michel Mast(ts), Bruno Vansina(bar,flt), Berlinde Deman(tuba,vcl), Luc van Lieshout(tpt), Bart Maris(tpt), Stefaan Blancke(tbn), Marc Meeuwissen(tbn) en gasten Mauro Pawlowski(gtr,vcl), Peter Verdonck(bar), Gregory van Seghbroeck(euphonium), Sam Vloeimans(tpt).

 

Artiest info
Website  
 

Label : Igloo
Distr. : Challenge Rec.

video