MISS SCARLETT & THE MADMEN – DARK LOVE SONGS

Voor het componeren van de nummers voor haar nieuwste, vijfde plaat “Dark Love Songs” - de opvolger van haar ep “Drive” uit 2012 - trok de Canadese zangeres en songschrijfster Danielle French uit Calgary, Alberta naar ‘The Holiday Music Motel‘ in Sturgeon Bay, Wisconsin. Daar vond een ‘songwriting seminar’ plaats waar de creativiteit van allerlei liedjesschrijvers zich ten volle kon uiten en songwriters uit diverse genres op willekeurige basis samen met hun collega’s aan nieuwe nummers konden werken.

De negen korte liedjes op deze cd werden toegeschreven aan ‘Miss Scarlett & the Madmen’, het pseudoniem en alter ego dat de al meer dan 20 jaar in de muziekwereld actieve Danielle French voor dit album heeft gecreëerd. Met in totaal amper 26 minuten muziek op dit schijfje ligt de keuze voor de benaming cd of ep niet echt voor de hand, maar dat is eigenlijk ook niet zo relevant.

De soms naar cabaret neigende en vaak duister klinkende liedjes creëren een mysterieuze sfeer van bevreemding en geheimzinnigheid die benadrukt wordt door het geëtaleerde zangwerk van Danielle French. Nummers als “Last Goodbye”, “Take My Love” en “Did You Want Me?” nopen de luisteraar tot enige vorm van nadenken en opinievorming.

Bijzonder aan deze plaat is dat de meeste nummers werden opgenomen in Milwaukee, Winsconsin met uitzondering van het van ‘Timbuk 3’-leadzanger Pat MacDonald voor een cover ontleende nummer “Splinters” dat in Calgary werd vastgelegd. Ook de als eerste single uitgebrachte song “Black Sunday” werd in 2014 in Engeland opgenomen in de ‘Real World Studios’ van Peter Gabriel, nadat Danielle French er in de Londense ‘Apollo’-concertzaal een optreden van haar idool Kate Bush was gaan bijwonen.

Die mysterieuze muziek- en zangstijl van Kate Bush kan hier en daar ook teruggevonden worden in enkele liedjes op dit album, bijvoorbeeld in “It Must Be Roses”, het net vermelde “Black Sunday” en “My Shadow And Me”. De laatste gezongen track op deze cd is “This Is Why We Drink” dat inderdaad als een dronkenmanslied dienst zou kunnen doen.

Helemaal afgesloten wordt er op deze plaat met een instrumentaal nummer dat heel toepasselijk “Last Goodbye” als titel kreeg. Danielle French is naast haar muzikale carrière ook nog actief als regisseur van kortfilms. De liedjes van haar album “Dark Love Songs” zouden daarbij perfect als soundtrack dienst kunnen doen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video