ALLIGATOR RECORDS 45TH ANNIVERSARY

Muzikaal werd Chicago vooral bekend omwille van de elektrische blues. Sinds de jaren dertig werden er meer bluesgrootheden geproduceerd dan in eender welke andere stad in de USA. Grondleggers in de jaren dertig: Big Bill Broonzy, Memphis Minnie en Arthur Crudup. Na W.O.II kwamen er anderen: Muddy Waters, Little Walter, Howlin' Wolf. Het onafhankelijke platenlabel Chess was naast Sun Records in Memphis wellicht een van de invloedrijkst in de blues en rock 'n roll geschiedenis. Andere labels in Chicago werkten met Jimmy Reed, Elmore James en Otis Rush. Chuck Berry en Bo Diddley ontketenden de gekte die rock 'n roll heette, anderen als Buddy Guy, Junior Wells en Magic Sam deden het met hun zangerskwaliteiten of door hun instrumentenbeheersing.

Alligator Records is tot op vandaag een trendsetter die de Chicago blues alive & kicking houdt. Bruce Iglauer (zie interview), de oprichter van dit fameuze label haalde Hound Dog Taylor in 1971 uit de kroeg en pootte hem in een studio neer waar hij hem een lekkere vettige bluesplaat liet opnemen. Dat was de start van een lange reeks releases die tot op vandaag blijven doorgaan: Son Seals, Fenton Robinson, Jimmy Johnson, Koko Taylor, Carey Bell, Eddy Clearwater e.v.a. werden ingeblikt. De sound van Chess werd nooit geëvenaard maar Alligator verkocht wel meer platen dan eender welk ander onafhankelijk label. Chicago is vandaag één van de weinige plaatsen waar je nog iedere avond minstens zes of zeven verschillende bluesbands kan gaan beluisteren en bekijken. Wat veranderde is niet alleen de blues uit de jaren dertig en veertig, maar ook en vooral het publiek dat nu meer blank dan zwart is. Het publiek van vroeger waren harde werkers die de blues als "A way of life" zagen. De performers hadden hetzelfde meegemaakt als al die werkers die een beter leven zochten in de grote stad.

Die tijden zijn voorbij, maar de blues is er nog steeds, Chicago blues! "Alligator Records – 45th Anniversary Collection" is een dubbel-cd die werd uitgebracht ter gelegenheid van de vijfen veertigste verjaardag van dit Amerikaanse blueslabel, dat zich het grootste label ter wereld mag noemen, en biedt een bloemlezing van wat er in die 45 jaar opgenomen is. De keuze viel op 37 songs - blues en nog eens blues: Van snoeiharde bluesrock tot countryblues (al ontbreekt akoestische blues vrijwel volledig), van boogie tot harmonica- en soulblues - songs die ons leren dat die niets minder dan springlevend klinkt, en de keur aan eigentijdse- en oude rotten geven stuk voor stuk blijk van een levenslange alliantie met het genre.

Blueslegendes die voorbij komen zijn uiteraard grootheden van het eerste uur zoals Koko Taylor (zie interview), die in 2009 op 80-jarige leeftijd overleed in een ziekenhuis in Chicago en Johnny Winter (zie interview), die in 2014 stierf, maar ook oudere rotten die het nog steeds zeer goed doen (Charlie Musselwhite - zie interview - , Delbert McClinton, Mavis Staples) komen voorbij, samen met relatieve nieuwkomers als Anders Osborne, The Kentucky Headhunters, Jarekus Singleton (zie interview) en Selwyn Birchwood (zie interview), waarvan deze twee laatste Bruce Iglauer (zie interview) ze omschrijft als de nieuwe jongens en er wel echt in gelooft. Samen goed voor zevenendertig nummers op twee cd’s, het is gewoon te veel om op te noemen, maar hopelijk bereiken Bruce Iglauer en zijn medewerkers het beoogde doel: het aantrekken van nieuw winkelend publiek.

Doorgewinterde bluesliefhebbers zullen "Alligator Records – 40th Anniversary Collection" aanschaffen vanwege de lage prijs (2 cd's voor de prijs van 1) of omdat het wel handig is om onderweg een paar cd's met veel variatie in het bakje te hebben. Kortom, ideaal voor als je van goede blues houdt maar niet weet wat je moet draaien.

 

 

Tracklisting :
01. Lil’ Ed & The Blues Imperials – Hold That Train
02. Son Seals – Cotton Picking Blues
03. Shemekia Copeland – Devil’s Han
04. Elvin Bishop – Can’t Even Do Wrong Right
05. Toronzo Cannon – Bad Contract
06. Charlie Musselwhite – The Well
07. Marcia Ball – The Tattooed Lady and the Alligator Man
08. Tommy Castro – Common Ground
09. Carey & Lurrie Bell – The Road Is So Long
10. Koko Taylor – Voodoo Woman
11. Selwyn Birchwood – Don’t Call No Ambulance
12. Rick Estrin & The Nightcats – Callin’ All Fools
13. Joe Louis Walker – Too Drunk To Drive Drunk
14. Lee Rocker – Crazy When She Drinks
15. Moreland & Arbuckle – Take Me With You (When You Go)
16. Jimmy Johnson – Your Turn To Cry
17. Delbert McClinton – Givin’ It Up For Your Love
18. Hound Dog Taylor & The HouseRockers – Take Five
19. Anders Osborne – Let It Go
20. Mavis Staples – Will the Circle Be Unbroken
21. James Cotton – Cotton Mouth Man (feat. Joe Bonamassa)
22. Albert Collins – If Trouble Was Money
23. JJ Grey & Mofro – 99 Shades of Crazy
24. Jarekus Singleton – I Refuse To Lose
25. Michael Burks – Empty Promises
26. Roomful of Blues – Turn It On, Turn It Up
27. Lazy Lester – Raining In My Heart
28. Johnny Winter – Shake Your Moneymaker
29. Curtis Salgado – Walk a Mile In My Blues
30. The Kentucky Headhunters & Johnnie Johnson – Stumblin’
31. Billy Boy Arnold – I Ain’t Got You
32. Ann Rabson – Gonna Stop You From Giving Me the Blues
33. Smokin’ Joe Kubek & Bnois King – Freezer Burn
34. Guitar Shorty – I’m Gonna Leave You
35. A.C. Reed – She’s Fine (feat. Bonnie Raitt)
36. Luther Allison – Will It Ever Change
37. The Holmes Brothers – Amazing Grace

Artiest info
Website  
 

Label: Alligator Records

interview

video

 

Bruce Iglauer