ERIKA KULNYS – RISE UP

 

Zangeres en songschrijfster Erika Kulnys groeide op in het oosten van Canada in de provincie Nova Scotia. Als Canadese keek ze van kindsbeen af op naar haar beroemde muzikale landgenoten Leonard Cohen, Neil Young en Joni Mitchell die het allemaal tot wereldwijde vedetten hebben geschopt als singer-songwriters.

Erika Kulnys leerde muziek spelen op een piano die ze in navolging van haar idool Tori Amos ook hanteert om haar liedjes te componeren en die ze als begeleidingsinstrument gebruikt bij haar optredens. Als opvolger voor haar succesvolle albums ”Angel On The Road” en “Wings” uit 2014 heeft zij nu een nieuwe plaat opgenomen onder de titel “Rise Up” met twaalf nieuwe eigen composities.

Typerend voor haar werk is dat ze in de songs op haar platen verschillende en uiteenlopende muziekgenres frequenteert. De openingssong van deze nieuwe cd is het stevig rockende “I’m On Fire” dat meteen gevolgd wordt door een akoestische ballad in “Love Me In The Morning” waarbij de viool van Ian Kennedy en de cello van Catherine Bent voor de bijpassende sfeervolle klanken zorgen.

De thematiek van de 12 liedjes op “Rise Up” situeert zich in de sfeer van liefde, vrede, vrijheid, gelijkheid en sociale gerechtigheid. Erika Kulnys brengt die teksten op een heel geloofwaardige wijze en met een eerlijkheid en openheid die je tegenwoordig niet zo vaak meer hoort in de hedendaagse muziek. Als kenmerkend voorbeeld kan de albumtitelsong “Rise Up” (zie video) hiervoor dienst doen. Het is een oproep tot solidariteit met alle immigranten en vluchtelingen die in deze wereld op zoek zijn naar een betere toekomst.

Het prachtige liedje “Angel On The Road” uit haar gelijknamig album van twee jaar geleden krijgt hier een emotionele herbewerking met fragiel zangwerk en dito pianospel van Erika Kulnys. Van eenzelfde hoge kwaliteit zijn de even breekbaar gebrachte pianoballads “Love’s Not Wasted”, “Honeysuckle” (met alweer hemels strijkerswerk) en het als door een getormenteerde ziel gebrachte nummer “Burning The Furniture”.

Erika Kulnys kan echter ook heel vlot en poppy uit de hoek komen in liedjes als “Keep Your Feet Moving”, “Hummingbird” en slotlied “Sacrifice” of in countryrocksong “Carolina” waarin haar zangstijl ons eventjes doet denken aan de kinderlijk klinkende stem van countryvedette Dolly Parton. “Rise Up” is een album met twaalf evenwaardige liedjes van topkwaliteit, geschreven en gezongen door een getalenteerde Canadese singer-songwriter waarvan we in de toekomst met veel plezier meer willen horen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

video