CHASE WALKER BAND – NOT QUITE LEGAL

 

 “ Probably the best young blues band at this moment!... “

Chase Walker (°1998) is een jonge Amerikaanse singer-songwriter / gitarist en de zanger / frontman van de Chase Walker Band (CWB). De band is in 2012 in Californië opgericht.en bestaat momenteel uit Matt Fyke (drums, zang) en Randon Davitt (bas, zang, songwriter).

Walker begon blues gitaar te spelen toen hij twaalf was, viel op en was één van de zeven, die in Thorton mocht deelnemen aan het prestigieuze kamp voor jonge gitaristen van de Grammy Foundation. Als hij vijftien is haalt hij een beurs aan de Berklee School of Music. Walker was geïnspireerd door Muddy Waters, Little Milton, Stevie Ray Vaughan en Albert Collins.

Walker en zijn band treden regelmatig op, namen al deel aan de IBC en waren al te gast in House of Blues, BB King’s Memphis, Ground Zero (blues club), Buddy Guy's Legends, The El Rey en The Roxy. Ze openden voor Kenny Loggins, BB King, Coco Montoya, Eric Sardinas, Tab Benoit, Walter Trout, Devon Allman en Cyrell Nevell. Als songwriter haalde Walker in 2013 met zijn nummer “Too Many Days Ago” de finale van de John Lennon International Songwriting Contest. Ondertussen is Walker ook door fotograaf Robert M. Knight gevraagd, om deel uit te maken van de ‘Brotherhood of the Guitar’ (BOTG), een selecte groep opkomende jonge gitaristen.

In 2014 debuteerde de CWB met “Unleashed” en de opvolger “Not Quite Legal” is er ondertussen ook al. Het resultaat is een album met elf originele nummers en twee covers. Met de opener ”Done Loving You” mist CWB zijn start niet en de Jimi Hendrix’ cover ”Red House” is een rauwe gestripte slow blues, die al meteen opvalt. Als CWB ”The Walk” inzet, is het of je even de Stones hoort, waarna alles los barst in een stevige rocker. ”New State Of Mind” is een Southern rock ballade, die even de nodige rust brengt. Hierna volgt ”I Warned You” een kabbelende blues rocker, die zoals ”Cold Hearted” gekenmerkt wordt door de korte typische Walker tussenkomsten, die zowat zijn signature zijn. ”Don’t F It Up” is een volgende Southern ballade, waarin Walker voor de harmonieën opnieuw vocaal de hulp krijgt van bassist Randon Davitt, drummer Matt Fyke en April Stephenson. De tweede cover ”54-46 (That’s My Number)” is een Fred “Toots” Hibbert (& the Maytals) nummer, waarbij er vanzelfsprekend wat reggae hoort. Naast de felle solo van Walker is er ook een korte bassolo van Davitt. Enkel in ”Changed” doet Davitt de lead zang en laat drummer Fyke horen, waar hij als drummer zijn gading vindt. Let in ”It’ll Pass” niet alleen op Walker’s gitaarsolo, maar ook op de inkleding en de orgel grooves van Drake Munikhaid String. Hierna volgen ”Honey Jar” en ”Living On Thin Ice”, twee rockers, die veel van Walker’s gitaar vragen. Tenslotte is er nog de “hidden track” “Yabba Dabba”, een donker nummer, met een knappe baslijn, een scherp gitaarsolo en stuwende drums.

Chase Walker, men vergelijkt hem nu al met Kenny Wayne Stepherd en men noemt hem nu al de “new Stevie Ray Vaughan”... Talent ten over als je nog zo jong bent en dit al brengt! Voor hen die de Chase Walker Band nog niet kennen en van blues rock houden, is dit zeker een ontdekking!

Eric Schuurmans

 

 

Album track list: 1”Done Loving You” - 2”Red House” [Jimi Hendrix] - 3”The Walk” - 4”New State Of Mind” - 5”I Warned You” - 6”Cold Hearted” - 7”Don’t F It Up” - 8”54-46” [Toots & the Maytals] - 9”Changed” - 10”It’ll Pass” - 11”Honey Jar” - 12”Living On Thin Ice” – hidden track – “Yabba Dabba” – Music / Lyrics by Chase Walker Band, and/or as [noted] ℗ 2016 – Produced by Gino Matteo (1,4-5,10) / Chase Walker (2-3,6-9,11-12)

Album Line-up:
Chase Walker: lead vocals (1,-8,10-12), guitar, backup vocals
Randon Davitt: lead vocals (9), bass, backup vocals
Matt Fyke: drums, backup vocals
Jade Bennet-Mateo: backup vocals (1,4-5,10-12)
April Stephenson: backup vocals (3,6-7,9,11-12)
Drake Munkihaid Shining: keys (1,4-5,10)

Discography ‘Chase Walker Band’:
2016 – Not Quite Legal / 2014 – Unleashed

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Revved Up Records

info: Blind Raccoon

video