MICK KOLASSA – TAYLOR MADE BLUES

Mick Kolassa aka Michissippi Mick is al vijftig jaar lang muzikant en “hardcore” blues liefhebber. Mick maakt ook deel uit van de Board of Directors van de Memphis Blues Foundation.

Mick Kolassa zat recent opnieuw in de Ardent Studio’s in Memphis voor zijn nieuwe album “Taylor Made Blues”, dat hij met Jeff Jensen als producer / gitarist opnam. Hij kon hiervoor rekenen op meerdere top muzikanten als Bill Ruffino (bas), James Cunningham (drums), Chris Stephenson (piano, orgel), Eric Hughes (harmonica), Victor Wainwright (piano), Colin John (lap steel), Castro Coleman aka Mr. Sipp, the Mississippi Blues Child (gitaar) en backing zangeressen Deb Landott, Reba Russell & Tullie Brae. Mike zelf doet de zang, speelt zowel op akoestische als elektrische gitaar en schreef de meeste nummers. De andere nummers zijn van Graham Nash (het meeslepende ”Prison Song”), Townes Van Zandt (het donkere ”Lungs”), Norman Whitfield & Barrett Strong (”Can’t Get Next To You”) (die nog andere grote hits voor The Temptations, Gladys Knight & the Pips en Marvin Gaye schreven). 

”Baby Face Louise” opent levendig de rij van originele nummers. Mick schreef het over zijn vrouw Molli, die geen dure dingen nodig heeft en die hem met zijn natuurlijke schoonheid en charmes rond haar vinger windt. ”Taylor Made Blues”, de titel song, gaat over zijn woonplaats Taylor Mississippi. Bij de volkstelling in 2000 werd het aantal inwoners vastgesteld op 289. In 2006 is het aantal inwoners door het United States Census Bureau geschat op 294, een stijging van 5 (1,7%). In Taylor is er slechts één restaurant, Taylor Grocery, dat enkel in de weekends de deuren opent, waar de maaltijden fantastisch zijn en waar men altijd in de rij staat. ”I’m Getting Late” is een nummer dat Mick op vraag van Victor Wainwright schreef, omdat Mick vaak zegt “It’s tired and I’m getting late...” Wainwright geniet zelf mee van achter zijn honky tonk piano van deze New Orléans’ verspreking. “In The Day” is een protest song, die een funky toets kreeg. Het gaat over hoe goed het vroeger was en wat er nu van Amerika geworden is. De backing vocals worden gezongen door Tullie Brae, “long tall “Deb Landolt en Reba Russell. ”With Friends Like Mine” (met Eric Hughes op harmonica)is Mick’s ode aan al zijn muzikale vrienden, die hij beschouwt als een uitgebreide  blues familie. ”Keep A Goin” is een oud gedicht, dat Mick vaak gehoord heeft, omdat zijn moeder het hem dikwijls voor las. Reba Russell’s moeder las het ook aan haar voor. Samen met Reba en Deb zingt Mick als een gospel deze positieve boodschap uit. In het voorbije jaar verloor Mick zijn beste vriend en zijn blues broer Ted Todd, met wie hij veertig jaar bevriend was. Voor hem schreef hij de mooie song ”Left Too Soon”. ”My Hurry Done Broke” is nog een “echt gebeurd” verhaal en nog een nummer over ouder worden (zo vertelt Mick, die onderweg is en met een wandelstok loopt!). Over iemand, die achter me liep en die me vroeg om wat rapper te lopen. Ik antwoordde hem: “my hurry done broke...” ”Raul Was My Friend” is nog een nummer over een vriend van Mick. Raul Navarette was een bevriende visser en gids uit Belize (centraal Amerika), die jong  stierf. Een “panga” is een boot. Door Raul werd Mick een betere visser en een beter mens!...

Mick Kolassa is een blues muzikant met een filosofisch trekje, die van alle stijlen blues houdt. Hij slaagt er werkelijk in van iedere song een blues nummer te maken. Voor hen die Michissippi Mick nog niet kennen is dit de kans, om met “Taylor Made Blues”, zijn liefde voor muziek en vooral voor de blues te delen.

Eric Schuurmans

 

 

Album track list: 1”Baby Face Louise” - 2”Taylor Made Blues” - 3”Prison Song” [Graham Nash] - 4”I’m Getting Late” - 5”In The Day” - 6”With Friends Like Mine” - 7”Lungs” [Townes Van Zandt] – 8”Keep A Goin” [& Frank Stanton] - 9”Left Too Soon” - 10”Can’t Get Next To You” [N. Whitfield & B. Strong] - 11”My Hurry Done Broke” - 12”Raul Was My Friend” – Music / Lyrics by Mick Kolassa, and/or as [noted] ℗ 2016 – Produced by Jeff Jensen

Album Line-up:
Mick Kolassa: vocals, acoustic guitar
Jeff Jensen: electric, acoustic guitar
Bill Ruffino: drums
James Cunningham: drums, percussion
Chris Stephenson: piano (7), organ (2,3,5,7,9,10)
Colin John: lap steel guitar, renonator, baby sitar, baritone guitar (2,3,7,8)
Deb Landolt: vocal solo (8), backing vocals (3,5,8,10,12)
Eric Hughes: harmonica (1,6)
Reba Russell: backing vocals (5,8,10,12)
Victor Wainwright: piano (4)
Castro Coleman: guitar (10)
Tullie Brae: backing vocals (5)

Discography Mick Kolassa:
2016 – Taylor Made Blues / 2015 – Ghosts Of The Riverside Hotel / 2014 – Michissippi Mick

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Swing Suit Records
Info: Frank Roszak Promotions

video