SAM BEAM & JESCA HOOP – LOVE LETTER FOR FIRE

Jesca Hoop is een 41-jarige Californische zangeres, gitariste en songschrijfster die sinds 2007 platen uitbrengt, te beginnen met haar debuutalbum “Kismet”, gevolgd door “Hunting My Dress” uit 2009, de ep “Snowglobe” in 2011, “The House That Jack Built” uit 2012, de met akoestische live versies van de songs uit haar debuutalbum heropgenomen cd “The Complete Kismet Acoustic” uit 2013 en “Undress” uit 2014.

Heel wat platen dus, waarvan we jammerlijk genoeg zo goed als alles gemist hebben, want Jesca Hoop zal bij velen tot op heden een nobele onbekende uit de muziekwereld gebleven zijn. Haar meest herinnerde prestaties komen dan ook uit haar diverse samenwerkingsverbanden met andere artiesten. Zo ging ze in de loop van haar lange muzikale carrière op tournee en maakte ze platen met o.a. ‘Shearwater’, ‘Andrew Bird’, ‘Elbow’, ‘eels’, Peter Gabriel en Mark Knopfler. Opmerkelijk was ook haar periode in het begin van 2000 toen ze in Los Angeles werkzaam was als oppas voor de kinderen van Tom Waits, de muzieklegende die samen met zijn vrouw Kathleen Brennan deze Jesca Hoop stimuleerde om het als muzikante te gaan proberen.

De reden van onze belangstelling in deze dame ligt nu ook weer in een recente muzikale samenwerking tussen Jesca Hoop en Sam Beam, de frontman en songschrijver van de Amerikaanse folk- en rockformatie ‘Iron & Wine’. Samen brachten ze het album “Love Letter For Fire” uit, met daarop 13 liedjes die ze samen hebben geschreven en waarvoor ze bij de opname in de studio een beroep hebben gedaan op de gekende producer Tucker Martine. Hij is de echtgenoot van zangeres en songschrijfster Laura Veirs en hij was eveneens de producer van albums van groepen als ‘The Decemberists’, ‘R.E.M.’ of ‘My Morning Jacket’ en van zangeressen als Beth Orton, Neko Case en Jesse Sykes.

Sam Beam en Jesca Hoop hadden eerder ook al samengewerkt voor het duet “Hunting My Dress”, de titeltrack van het gelijknamige album van Jesca Hoop uit 2009 dat door beiden opnieuw werd bewerkt voor haar laatste cd “Undress” uit 2014. De eerste single uit “Love Letter For Fire” was het nummer “Every Songbird Says”, dat als voorsmaakje voor dit mooie album vol Americana- en folksongs werd uitgebracht door hun gemeenschappelijke platenlabel ‘Sub Pop Records’.

De verwachtingen in verband met deze plaat waren dan ook vrij hoog en we kunnen hier al meteen stellen dat er door Sam Beam en Jesca Hoop volledig aan die verwachtingen werd voldaan. Ze brengen meestal rustige en minimaal georkestreerde liedjes met vaak enkel een door Sam of Jesca bespeelde akoestische gitaar in de begeleiding. In enkele songs wordt daar af en toe subtiel pianospel of wat strijkerswerk van violen en cello aan toegevoegd.

Kwalitatief hoogstaande, sfeervolle en vaak romantische liedjes dus, waarbij we toch graag even wat meer aandacht willen vragen voor de nummers “The Lamb You Lost”, “Midas Tongue”, “Know The Wild That Wants You” en “Bright Lights And Goodbyes” of voor de poëtische songteksten van liedjes als “Kiss Me Quick”, “One Way To Pray”, “Sailor To Siren” of het zeer mooie “Valley Clouds” (zie video), onze favoriete song uit “Love Letter For Fire”.

In haast elke song blenden de zachtjes zingende stemmen van Sam Beam en Jesca Hoop op sublieme wijze harmonieus met elkaar. Er werd door producer Tucker Martine voor dit album werkelijk het allerbeste gehaald uit de zang- en songschrijverscapaciteiten van beide muzikanten. Wat ons betreft mogen beiden dan ook beslissen om het niet bij deze éénmalige samenwerking te laten en in de nabije toekomst met een waardig vervolgalbum voor “Love Letter For Fire” op de proppen komen.

(valsam)

 

9 september 2016: Orangerie, Botanique, Brussel, BE
10 september 2016: Take Root Festival, Groningen, NL
11 september 2016: De Duif, Amsterdam, NL

 

 

Artiest info
SAM BEAM  
 

CD Baby

Label: Sub Pop Records

Distr.: Konkurrent

video