J. HARDIN - THE PIASA BIRD

De Amerikaanse folkzanger en songschrijver J. Hardin uit Wisconsin heeft op zijn paspoort de naam John Everett Hardin staan. Hij heeft onder de naam Everett Thomas tussen 2005 en 2011 twee full-cd’s opgenomen en één ep-tje. In diezelfde periode componeerde hij ook muziek voor televisiespotjes en trad hij op in het voorprogramma van de Amerikaanse zangeres en violiste Sara Watkins (‘Nickel Creek’ en ‘The Decemberists’) en van poprockechtpaar ‘Over The Rhine’ uit Ohio.

Met de titel van zijn nieuwste plaat “The Piasa Bird” verwijst J. Hardin naar de door indianen, de oorspronkelijke inwoners van Amerika, aangebrachte muurtekening van een Indiaanse draak op de klipwanden van een kalkrots boven de Mississippi-rivier in het plaatsje Alton, Illinois. Deze muzikant groeide op in de schaduw van die met een dreigende drakenmonster versierde kalkrots.

J. Hardin was eigenlijk van plan om te stoppen met het maken van muziek en platen, maar hij had nog een aantal songs in de lade liggen die met de buitenwereld gedeeld moesten worden. Als bij toeval ontmoette hij producer Hayward Williams die hem tot het maken van “The Piasa Bird” kon overtuigen. Samen trokken ze zich gedurende een weekje terug in de opnamestudio in Rockford, Illinois, waar acht door J. Hardin gecomponeerde tracks werden vereeuwigd op deze cd.

Andere muzikanten die J. Hardin (akoestische gitaar en zang) en Hayward Williams (basgitaar en backing vocals) bij die opnamen hebben bijgestaan zijn Daniel McMahon (elektrische gitaar, piano en Hammondorgel) en Darren Garvey die voor drums en percussie zorgde. De vocale support werd verzorgd door twee zangeressen: Liza Day uit Chicago die backing vocals zingt op de vier liedjes “Drifter”, “Woman Like You” en “Oh Sophia (Pt. 1) en (Pt.2)”, terwijl de uit Minnesota afkomstige Naomi Marie voor knappe harmony vocals zorgt bij de nummers “My Oh My” en “Calypso”.

De enige kritiek die we over deze plaat willen meegeven is dat we na het beluisteren van de acht nummers in amper een half uurtje tijd toch een beetje op onze honger blijven zitten. Een liefhebber van dit soort muziek wil meestal nog wat meer aangeboden krijgen, vooral als wat hij te horen kreeg hem positief is bevallen. Maar daar moet J. Hardin dan maar via een volgende plaat voor zorgen.

(valsam)
“J. Hardin presents 8 lovely and classy folk songs on his album ‘The Piasa Bird’. The only criticism that I can think of about this record is related to the regret that it is already over after merely 30 minutes. True fans of such troubadour songs and music just expect to get more of it, but it is now up to J. Hardin to provide more of the same in a next album.“ – www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Piasa Recordings

Info: Hemifran