SAWTOOTH BROTHERS – ONE MORE FLIGHT

Clint Birtzer (gitaren en zang) en Luke Birtzer (viool en harmony vocals) zijn twee van de vier leden die het country- en bluegrasskwartet ‘Sawtooth Brothers’ hebben gevormd, samen met een ander broederpaar bestaande uit bassist Ethan Moravec en mandolinespeler en zanger Jesse Moravec.

Deze tien jaar geleden in ‘Twin Cities’ Minneapolis en St.Paul opgerichte formatie heeft in het voorbije decennium onder de toenmalige groepsnaam ‘Sawtooth Bluegrass Band’ vier albums met covers van country- en bluegrass-traditionals uitgebracht.

Maar nu pas debuteren ze na een intensieve ‘Kickstarter’-fundraising campagne met het album “One More Flight” voor het eerst met elf eigen composities in deze muziekstijlen. Dan Deurloo is de producer van deze plaat waarop de ‘Sawtooth Brothers’ nummers brengen in de bluegrass-stijl die vooral gekend is van bands als ‘Nickel Creek’, ‘The Punch Brothers’ en ‘Infamous Stringdusters’, dus met veel gebruikmaking van violen en mandoline.

De muzikale arrangementen zijn vrij complex en er werd ook veel aandacht besteed aan het schrijven van betekenisvolle songteksten. De ‘Sawtooth Brothers’ herdefiniëren het begrip bluegrass op deze plaat en geven er een meer moderne toets aan in de elf liedjes op “One More Flight”. In enkele nummers worden er elementen uit de country- en popmuziek toegevoegd. O.a. “What’s Her Name?”, “On Top Of The World” en “Summer All The Time” hebben die country-invloeden.

“Don’t Go It Alone” en “I Should Be Going” lijken dan weer meer over de basisingrediënten van de hedendaagse popballads te beschikken. Meer traditioneel klinkende bluegrass krijgen we in songs als “Another Cliché”, “The River And You”, albumtiteltrack “One More Flight” (zie video) en slotnummer “Take Me Away”.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

video