BULGOGI – JUAN DISSED THE CYCLOPS BABY (EP)

We beginnen deze recensie met een stukje les in ‘slang’ Engels: ‘to diss’ betekent ‘to disrespect’ of ‘to dismiss’. Het is een ‘slang’ woord dat vooral door de zwarte hip hoppers wordt gebruikt en misschien verklaart waarom het deel uitmaakt van de titel van de nieuwste ep “Juan Dissed The Cyclops Baby” van de Amerikaanse psychedelische postpunkformatie ‘Bulgogi’ uit Asheville, North Carolina.

Nog meer educatieve informatie misschien over de oorsprong van die groepsnaam ‘Bulgogi’, want dat is de naam van een pittig Koreaans gerecht dat vooral uit gegrilde en gemarineerde biefstuk bestaat, letterlijk vertaald naar ‘vuurvlees’. Dit gezegd zijnde, willen we nu overgaan tot de essentie van deze bespreking.

Dat zijn de vier tracks op deze amper 24 minuten durende ep van de groep ‘Bulgogi’. Het is de derde plaat van dit kwartet bestaande uit zanger-gitarist Tim Tsurutani (ex-frontman bij de formatie ‘CAW! CAW!’ uit Chicago), gitarist Ryan Comer, bassist Galen Dotson en drummer Hugh Huffstutler. Ze debuteerden in 2013 met de cd “Give Up Your Guts”, een album dat in 2014 een vervolg kreeg met de cd “Bibimbap”.

Het schijfje begint met een psychedelisch rocknummer “School” waarin de leadzanger met een ijl falsetstemmetje begint te zingen, maar waarbij we al snel snoeiharde acid rock voorgeschoteld krijgen. Soms speelt de band zeemzoete melodieën, om snel daarna in hetzelfde nummer op vlijmscherpe gitaarrock over te schakelen. Dat is zeker het geval bij de tracks “Hymn” en “The Drill” die als epische rockopera’s worden opgebouwd, maar bij ons toch vooral hevig fronsende wenkbrauwen oplevert.

Bij het laatste nummer “Rotten” (zie video) krijgen we ongeveer hetzelfde concept voorgeschoteld als bij de openingstrack: een zacht begin met falsetzang en daarna langzaamaan overgaand naar duivels klinkende hardrock. Deze cd lijkt me enkel iets te kunnen betekenen voor de ‘die hard’-fans van loeiend harde rockmuziek die nog op intact werkende trommelvliezen kunnen terugvallen.

(valsam)

 

 

Artiest info
   
 

video