HÜSCH! – JETZT, HEUT UND HIER

In de Duitse vrijstaat Thüringen is een muzikaal kwartet zeer actief bezig met researchwerk, waarbij ze op zoek zijn gegaan naar stokoude volksliederen van meerdere eeuwen geleden. Daarmee zijn ze dan aan de slag gegaan door er via moderne arrangementen een hedendaagse muzikale bewerking van te maken en die liedjes opnieuw populair proberen te maken bij de voornamelijk Duitse bevolking.

De naam van dat in 2013 opgerichte kwartet is ‘Hüsch!’ (dat in het Thürings dialect ‘iets dat bijzonder goed is’ betekent). De permanente groepsleden zijn Hanna Flock (zang, fluit, piano en cajon), Nico Schneider (zang, Waldzither, banjo, accordeon), Tim Lieber (zang, Waldzither, mondharmonica en fluiten) en Joachim Rosenbrück (zang, Waldzither, viool, gitaar, mondharp). Misschien toch even toelichten wat een ‘Waldzither’ is: een soort citer met negen snaren en een instrument dat omstreeks 1900 in Thüringen voornamelijk door de lokale boeren voor eigen gebruik werd gemaakt.

Voor de opname van hun nieuwe cd “Jetzt, Hier Und Heute” heeft de formatie ‘Hüsch!” nog drie andere instrumentalisten in de studio uitgenodigd met gitarist Jens Komnick, contrabassist Peter Häseler en Alan Doherty die op de Ierse fluit (‘tin whistle’) meespeelt op enkele nummers. De landelijke en bosrijke omgeving van de deelstaten Thüringen en Saksen inspireerde deze groep om in de archieven te gaan grasduinen op zoek naar die sinds lang vergeten liedjes en traditionals die ze op deze cd brengen.

Vanzelfsprekend gaat het hier om Duitstalige nummers, maar vaak moesten ze vanuit een lokaal dialect naar de meer algemeen verstaanbare Duitse taal worden omgezet, dikwijls uit noodzaak met de hulp van oudere lokale bewoners van de betreffende regio’s die het dialect nog machtig waren en die zo hun steentje hebben bijgedragen tot het verspreiden van dit stokoude culturele erfgoed.

Nico Schneider en Hanna Flock nemen afwisselend de leadzangpartijen voor hun rekening, terwijl de hele groep haast altijd vrolijk meezingt met de vaak simpele melodieën en wijsjes. De onderwerpen van deze liedjes variëren sterk: zo wordt er o.a. verhaald over de oogst-en maaiperiode (“Maienzeit”), het thuisland (“Thüringer Land”), een rattenvanger (“Der Rattenfänger”), wevers van linnen (“Die Leineweber”), de sneeuw (“Es Ist Ein Schnee Gefallen” en “Schneegebirge”) en het maken van natuurwandelingen (“Der Wandernde Musikant” en “Wandrers Nachtlied/Ein Gleiches”).

Verder wordt de liefde bezongen in “Kein Feuer, Keine Kohle” en in “Klage Und Glück Der Liebe / Rü’s Abschied”, terwijl het obligate feestvieren wordt bejubeld in de albumtiteltrack “Jetzt, Heut Und Hier” (zie video) en in “Ner Lauder Wind” dat uitnodigt om een zogeten ‘runda’ op de dansvloer te brengen. Vanzelfsprekend is dit voor niet-Duitsers een minder voor de hand liggende plaat geworden, omdat de vereiste binding met die typische cultuur niet zo voor de hand ligt bij buitenlanders. Maar dat ‘Hüsch!” met heel veel liefde en energie hieraan gewerkt heeft, dat kan iedere oprechte muziekliefhebber in elk van deze 16 nummers horen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: CPL-Music

video